Listopad 03 2024 17:44:46
Nawigacja
· Strona Główna
· Artykuły
· Download
· Forum
· Galeria
· Kontakt
· Szukaj
Zobacz temat
Nowe nad Wisłą, Neuenburg an der Weichsel » Portal Nowego nad Wisłą » Forum
 Drukuj temat
krzyak i kapliczka cmentarna
kabest47
Też mi się plączą, nawzajem przeplatają fakty i stare opowieści: te o Jeziorze Czarownic z legend, z tymi o Jeziorze zwanym Popówek lub Popówkiem. Dopóki nie mam pełnej wiedzy

i jak Kapa nie znam wszystkich legend nie mogę tu wprowadzać/na portal/,moich wczesnomłodzieńczych fobii i fascynacji.

P.S. - ale czołg lezy na pewno na dnie Popówka, a w Jeziorze pewnie jakiś dziwny pojazd na holzgas, zatopiony przez przypadek, albo ze złością/bo kapitalistyczny/ bądż przez brak wyobrażni/sanna na lodzie/lub sabotaż, a tego zacni i moralni nowianie przez skromność już nie pamiętają{sic!}

Monika
nikt nie pamieta a niby cos bylo wytezcie swoja pamiec popytajcie

xeha
a ja slyszalam kiedys ze czolg jest zatopiony w bagnie ktore jest kolo ul. Podgórnej... hmm
[addsig]

Mafiozo
To samo slyszalem ale czy to jest prawda ?
[addsig]

xeha
No może ktoś zna jakieś szczegóły?????
[addsig]

Monika
w moich stronach byl zatopiony woz pancerny ale juz go z bagien wyciagneli, ponoc jest tam jeszcze jeden jak troszke sie oziebi to ide na lod szukac

xeha
Oj to chyba juz niedlugo... bo coraz zimniej na dworzePfft;-)

Mnie bardzo interesuja jak to jest z tymi zatopionymi czolgami w Nowem...
[addsig]

Monika
ciekawa wycieczka sie szykuje a gdzie dokladnie te czolgi maja sie znajdowac

Monika
coś mi się o uszy obiło, że ten krzyżak na koniu się pojawiał

barbaros
w "jeziorku "koło Podgórnej najprawdopodobniej znajduje się wrak czołgu,tak opowiadała mi moja mama,która mieszkała jako dziecko na tejże ulicy i dość dobrze pamiętała okres okupacji ( była wówczas podlotkiem)Gdyby mama zyła - odpowiedź byłaby pełniejsza...

Ika
Monika, słyszałam o duchu mężczyzny na białym koniu, że pojawiał się na PGR-ach i był to duch właściciela majątku. O krzyżaku nie słyszałam

Monika
W Komierowie też pojawiał się duch właściciela majątku, ale mi się zdaje że to raczej w większości majątków taki duch się pojawia.Chociaż każda opowieść ma w sobie ziarenko prawdy. Ciekawe w jakich okolicznościach się pojawiał, czy majątkowi coś groźiło, czy tak sobie.

Monika
Ja już wiem dlaczego w Komierowie pojawiał się duch właściciela majątku. Pewnie przychodził zobaczyć swoje włości i liczną gromadkę dzieci z nieślubnego łoża. A miał facet spore potrzeby (to z opowiadań syarszych Pań wiem).

[quote]

On 2005-08-10 16:29, xeha napisał:

Moze cos o czarownicach, w archiwach w Bydgoszczy znajduja sie dokumenty, ktore potwierdzaja fakt, ze w nowem odbywaly sie procesy czarownic!

witam. Ja pisałam pracę magisterską o procesach czarownic w waszym mieście.

Patrycja Skowrońska

Monika
Cześć Patrycju jeżeli masz możliwości to daj nam jakieś wiadomości o czarownicach z Nowego

kabest47
czarownice w Nowem?, i owszem, ale potopione w jeziorze - te wspólczesne niegrożne, mają zajebistą konkurencję - telewizornię!

kabest47
wkładam brudy do magla i komentuję czarownice pod kapliczkami cmentarnymi! Kaj to nie wybaczalne! ale są to efekta spiesznego zaglądania na portal i chęci skomentowania chociaby części pytań i Moniki i Pani magister Patrycji!

wars98
Użytkownik Kabest47 pisze: Też mi się plączą, nawzajem przeplatają fakty i stare opowieści: te o Jeziorze Czarownic z legend, z tymi o Jeziorze zwanym Popówek lub Popówkiem. Dopóki nie mam pełnej wiedzy i jak Kapa nie znam wszystkich legend nie mogę tu wprowadzać/na portal/,moich wczesnomłodzieńczych fobii i fascynacji.
P.S. - ale czołg leży na pewno na dnie Popówka, a w Jeziorze pewnie jakiś dziwny pojazd na holzgas, zatopiony przez przypadek, albo ze złością /bo kapitalistyczny/, bądż przez brak wyobrażni /sanna na lodzie/ lub sabotaż, a tego zacni i moralni nowianie przez skromność już nie pamiętają{sic!}

Witam! :-)
Trafiłem na to forum przez przypadek. Zainteresowała mnie uwaga użytkownika Kabest47 odnośnie czołgu i innych wraków zatopionych w jeziorach koło Nowego nad Wisłą.
Zajmuję się poszukiwaniem militariów. Pragnę zaznaczyć, że działam legalnie Współpracuję z muzeami, służbą konserwatorską, mediami, itede itepe.
Żeby nie było, że bajki opowiadam to napiszę, że ostatnio (tj. na początku czerwca) razem z przyjaciółmi z Sekcji Historyczno-Eksploracyjnej Towarzystwa Przyjaciół Sopotu (www.eksploracja.eu) i Gdańskiego Bractwa Historii Wojskowości (www.gbhw.com.pl) wydobywaliśmy ok. 900 kg silnik (Jumo 211 F-1) i inne już mniejsze szczątki niemieckiego bombowca Heinkel He-111. Trafiły one do kolekcji militarnej GBHW na zamku w Gniewie.
Obecnie ja i TPS przygotowujemy się do wydobycia niemieckiego działa samobieżnego SturmgeschĂźtz (StuG) dla Muzeum Broni Pancernej w Poznaniu, które jako jedyne w Polsce ma bogatą kolekcję pojazdów pancernych (w dodatku w większości sprawnych).
Jakby się kto pytał to StuG będzie remontowany!
Patroni medialni to m.in.: National Geographic Polska, The Warsaw Voice, Inne Oblicza Historii, Polska Zbrojna.

Dlatego jeśli można to prosiłbym o informacje w sprawie wraków (tych i innych) - tu na forum lub na priva ([email]wars98@wp.pl[/email]).
P.S. 1. Gdzie jest jezioro zwane Popówek lub Popówkiem?
P.S. 2. To drugie jezioro, gdzie ma być zatopiony pojazd na holzgas, to jak rozumiem chodzi o Jezioro Czarownic?
P.S. 3. Czy można prosić o informację, gdzie są te jeziora/bagna? Jakaś mapka lub szkic może?
Pozdrawiam
wars98

napisany przez: wars98, 13-08-2006 - 14:45 [addsig]

http://www.eksploracja.eu
wars98
Użytkownik Monika napisał/a: W moich stronach byl zatopiony wóz pancerny, ale już go z bagien wyciągneli, ponoć jest tam jeszcze jeden...[/quote]

Moniko! Twoje strony to znaczy gdzie? Chciałbym i tą informację sprawdzić. Bardzo bym Cię prosił o odpowiedź - tu na forum lub na priva.
Pozdrawiam
wars98

napisany przez: wars98, 13-08-2006 - 14:41 [addsig]

wars98
Użytkownik Xeha napisał/a: A ja słyszalam kiedyś, że czołg jest zatopiony w bagnie, które jest koło ul. Podgórnej... hmm

Xeha. Gdzie to jest (to bagno koło ul. Podgórnej)? :roll: Wyjaśnij mi (może naszkicuj?). Nie znam Nowego. Z asfaltowo-betonowej dżungli zwanej Warszawą jestem i trzeba mi jak krowie na miedzy objaśnić. ;-) :lol:
Pozdrawiam
wars[addsig]

Przejdź do forum:
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło