Lipca 10 2026 17:19:03
Nawigacja
· Strona G?ówna
· Artyku?y
· Download
· Forum
· Galeria
· Kontakt
· Szukaj
Zobacz temat
Nowe nad Wis??, Neuenburg an der Weichsel » Portal Nowego nad Wis?? » Forum
 Drukuj temat
Co z tym Neuenburgiem???
Do Ricisterna: Mam wra?enie, ?e mnie nie zrozumia?e?, ale to chyba moja wina. Mo?e ?le sklei?em wypowied?. Nie mam nic przeciwko tej kolekcji zdj?? Strippentów. Wr?cz przeciwnie, napisa?em przecie? ?e to ciekawe. Dlatego te? pyta?em czym sie zas?u?yli w historii miasta. Ja niebardzo mog? pochwali? si? przodkami. Ma?o o nich wiem. Moja rodzina nie pochodzi z Nowego. Mieszkamy tu dopiero 14 lat.
[addsig]

Ricistern
hallo Neuenburga ,

ucieszylo mnie bardzo, ze moj krotki komentarz spowodowal ze "kamienie sie potoczyly" - dobrze ze na ten temat sie rozmawia. Roznie sie potoczyly drogi Neuenburger(dla mnie ta pisownia jest wlasciwa), ale to tylko moje privatne spostrzezenie. Bardzo bym sie cieszyl zeby na ten temat wlasnie mlodzi(nowy) mieszkancy Nowego zabrali glos, gdyz my Oldboye - powoli odchodzimy...........ale to jeszcze troche potrwa

kapa
Masz racj? druhu - ?atwo sie nie poddamy, jeszcze troch? polatamy - w przeno?ni=ja, ty=realnie; co m?odzi b?d? mieli /mam nadzieje/ zobaczy? na tym portalu.

Old Birdy 3majmy sie!!!!
[addsig]

rudy_ment
Dzi?ki Ricci Znowu Ty w roli g?ównego archiwisty. Do??czone dzi? fotografie s? bezcenne. Nie wszystko o nic wiem - musi kapa to zobaczy? - ale to rewelacja.

wklejam frag. opracowania naukowegoNajwy?szym przedstawicielem w?adzy pa?stwowej na terenie powiatu by? starosta powiatowy. Jeszcze w 1919 r., za zgod? w?adz zaborczych zosta? ustanowiony przy niemieckim urz?dzie powiatowym (Landratsamt) Polski Delegat Powiatowy w osobie Stanis?awa Wojnowskiego r11; w?a?ciciela ziemskiego z Ko?czyc w powiecie ?wieckim. Po powrocie powiatu ?wieckiego do Polski w 1920 r. wojewoda pomorski Stefan ?aszewski, powo?a? Stanis?awa Wojnowskiego, w dowód uznania zas?ug, jakie po?o?y? na polu narodowym,na stanowisko pierwszego komisarycznego starosty ?wieckiego. Wojnowski pe?ni? t? funkcj? od 24 I 1920 r. do 13 III 1921 r.

Dzieje Swiecia tom 2 s. 7

DZIEKI

kabest47
Rici tymi fotografiami powala mnie z nóg. ja tu obmy?lam posty, jakim to neuenburgerem jestem, co st?d wynios?em i co mnie st?d wynios?o/wywia?o/, a on do galerii takie cymelia podsy?a; dech zapiera i co tu teraz powiedzie?. samemu musz? si? poduczy? - historii o w?asnych przodkach, prawdziwych neuenburgerach!

rudy_ment
Nowy sennik egipski dla kabesta: widzie? dziadka w meloniku - rudy si? przy?ni, dunder wy?wista a Ricci nowe fotografie wyd?ubie i powali kabesta....

Ricistern
Wszystko co dobre kiedys sie konczy, moje materialy z pudelka na strychu , tez powoli zblizaja sie ku wyczerpaniu, czy jeszcze cos "wyskrobie" ???

Duzo "skarbow" pozostalo w Nowym na Dlugiej- ale kto sie wowcza tym przejmowal, teraz dopieru widze ile zostalo stracone....

dunder
Gdzie sa Old_birdy? nchris? gumi?, sat, kabest, kapa, dumbledore, maciek, ricistern, Bies,gumis_41_62? Dajcie czadu i zróbcie na portalu gadu - gadu!!!
[addsig]

nimius
tu si? nie da zrobi? gadu-gadu.. Martwe to to...

nimius
Dodam, ?e portal przeobra?a si? w witryn? internetow?, a mia? swojego ducha....swego czasu.

xeha
O tak! portal uderza spokojem heh staje to sie odpychaj?ce nawet
[addsig]

Bies
Po?udnie. Wróci?em przed chwil? z wernisa?u, otwarcia wystawy starych fotografii - z pocz?tku XX wieku. Uczestnikami byli mi?dzy innymi starzy mieszka?cy Hammermuhle oraz obecni z K?pic miasyeczka hen gdzie? pod S?upskiem.

Stare fotografie i widokówki to pejza?e sentymentalne. Na pocztówkach (powi?kszonych) widoki nie zawsze dzi? istniej?ce. Miejsca dzi? puste w krajobrazie gminy - na widokówkach zape?nione. Ca?y wszecg?wiat mieszka?ców Hammermuhle i dzisiejszych kepiczan.

Dlaczego o tym wspminam? Bo zal mi, ?e nie ma takiego wernisa?u w Nowem =Neuenburgu. Mo?e doczekam takiej chwili, ?e b?d? uczestnikiem takiej imprezy.

Ricci mo?e do?yjemy i spotkamy si? w Nowem przy znajomych, starych widoczkach?????????????
[addsig]

maciek
Pewnie nie by?oby to takie trudne, materia?u nie jest tak ma?o, a wstydzi? si? nie ma czego. Mo?e zacz?? od mniejszego, mo?e zamiast walki o amfiteatr (nadal proponuj? zala? fos? wod? i hodowa? w niej ryby- b?dzie na kultur?.Amfiteatru nie rozbiera? zostawi? jako s?odkowodn? raf? koralow? i zwiedzanie z akvalungiem za op?at? propagowa?) rozpocz?? walk? o wystaw? czy wernisa?.

[addsig]

rudy_ment
za?ama? si? mo?na. Z tym Neuenburgiem. Ka?dy kto wrzuci? Neuenburg do googli wie o czym mówi?. Ale nie lepiej jest z innymi formami nazwy naszego miasteczka: gen. D?browski w listach, rozkazach pisa? Novi i s?a? listy do podw?adnych. Ale Novi jest te? we W?oszech i tam z legionami te? przeywa?. Ale to nic. ZA?AMA?EM si?, gdym wyczyta? w najpowa?niejszej biografii gen. Jana Henryka D?browskiego, ?e odezw? do Olendrów wyda? w Nowym Mie?cie. Nie wiem czy czy p?aka? Kapa na portalu og?osi?, ?e odezwa ta wydana 1 lutego 1807r. by?a w Nowem nad Wisl?. Kto pomo?e????

rudy_ment
Za?ama? si? mo?na. Przed chwil? Ceo zamie?ci? w galerii - dawni nowianie zdj?cie biskupa Rednera i Roma pyta co on ma wspólnego z Nowem. Wklejam tu fragment artyku?u, który ukaza? si? G?osie Nowego:

Oni byli st?d r11; o kap?anach urodzonych w Nowem.

Wreszcie ostatni z listy kap?anów urodzonych w Nowem ks. Leon Redner nale?y do tych, którzy w wyniku dzia?alno?ci duszpasterskiej, studiów i twórczo?ci zosta? biskupem diecezji che?mi?skiej; mianowany zosta? przez papie?a Leona XIII 19 listopada 1886 i otrzyma? sakr? biskupi? w Pelplinie 9 I 1887 r.

Urodzi? si? 13 wrze?nia 1828 r w rodzinie nauczyciela Wojciecha i Fryderyki Stock (wyznania ewangelickiego). Dziadek Rednera nazywa? si? Mówi?ski i zmieni? nazwisko na Redner. Przysz?y biskup kszta?ci? si? w gimnazjum che?mi?skim (od 1842 r), gdzie uczy? si? obowi?zkowo j?zyka polskiego, który wprowadzono do gimnazjum w 1840 r. Egzamin dojrza?o?ci z?o?y? w 1848 r. Studiowa? teologi? na uniwersytecie we Wroc?awiu i w Seminarium Duchownym w Pelplinie (1849-50). Z polecenia bpa A. Sedlaga kontynuowa? studia we Wroc?awiu. Na podstawie rozprawy rDe purgatorior1; otrzyma? stopie? licencjata teologii (6 VIII 1852). Kurs praktyczny odby? w Pelplinie i przyj?? 17 IV 1853 ?wi?cenia kap?a?skie.

W rS?owniku...r1; ks. Mrossa mo?emy ?ledzi? karier? kap?a?sk? i publikacje ksi?dza Rednera. Postrzegany by? przez w?adze rz?dowe jako odpowiedni kandydat do wysokich urz?dów ko?cielnych r11; co potwierdza opinia ministra G. Gosslera o ks. Rednerze: r przy ca?ej wierno?ci wobec swojego Ko?cio?a, ??czy wyra?ne niemieckie przekonanie i zdecydowany charakter.r1;

W latach 1882-86 zast?powa? kilka razy podesz?ego w latach bpa J.N. Marwicza na konferencjach biskupów w Fuldzie, a po jego ?mierci Kapitu?a Katedralna wybra?a go 4 VI 1886 r. na Wikariusza Kapitulnego.

Na wakuj?ce miejsce biskupa diecezji che?mi?skiej minister G. Gossler proponowa? cesarzowi innego kandydata ro zdecydowanie niemieckich przekonaniachr1; ale sam w?tpi? w to , ?e Kapitu?a poprze go, wi?c radzi? podj?cie rokowa? ze Stolic? Apostolsk?.

I tak jak wspomnia?em wy?ej papie? Leon XIII mianowa? ks. Leona Rednera urodzonego w Nowem. 26 lutego 1887 r. mia? pos?uchanie u cesarza w Berlinie; doczeka? si? zezwolenia rz?du r11; 17 czerwca 1887 r.- na otwarcie Seminarium Duchownego w Pelplinie, w którym uroczysta inauguracja odby?a si? 4 pa?dziernika 1887 r.

Odbywa? wizytacje w diecezji, w czasie których przemawia? do wiernych po polsku; tworzy? liczne placówki duszpasterskie, finansowa? liczne budowy ko?cio?ów r11; czego liczne przyk?ady przytacza ks. H. Mross w swym dziele.

Jednak w sprawach polskich cechowa?o go poczucie zale?no?ci od rz?du, ulega? naciskom pruskiej administracji, która ogranicza?a uprawnienia w?adzy duchownej. Niektóre parafie obsadza? duchownymi Polakami, ale cz??ciej preferowa? ksi??y r11; Niemców.

Odznaczony by? licznymi i wysokimi odznaczeniami. Zmar? w Pelplinie 1 IV 1898 r. Na jego pogrzebie uczestniczy? metropolita gnie?nie?sko-pozna?ski Florian Stablewski.

Tyle kapa. My?l?, ?e warto utwala? wiedz? o nowianach, którzy po sobie jaki? ?lad zostawili. 3maj si? Roma.

Bies
M?odzie? wcale nie jest g?upia;

Cho? nie zna rymu do biskupa.

Bo na pewno to nie du..

Ale mo?e by? szalupa.

Albo kociewska sznupa.

Lub wojacka w garze zupa.

[addsig]

arek
???????????
[addsig]

miasto-nowe.com
arek
Pragne odswiezyc nastepujace foto :

http://miasto-nowe.com/modules.php?op=modload&name=My_eGallery&file=index&do=showpic&pid=1809&orderby=dateD

Nasunelo mi sie pare przemyslen zwiazanych z nim , moze wy cos ciekawego wymyslicie
[addsig]

miasto-nowe.com
flauta
zupe?nie nie mam ?adnego, ani jedniutkiego pomys?u. Bo chyba oni nie wioz? piasku do piaskownicy? Wspó?czuj? im - nas nikt tak nie tresuje.

arek
Linia baterii mobilizacyjnych na lewym brzegu Wis?y

W 1900 podj?to decyzj? o budowie nieokre?lonej ilo?ci baterii mi?dzy ¦wieciem a Cyplem M?towskim na lewym brzegu Wis?y, 1901-02 zbudowano jedn? sta?? bateri? w Ma?ym Garczu, strzeg?c? rozwidlenia Wis?y i Nogatu (na po?udnie od Tczewa). W 1902 roku rozpoznano miejsce po?o?enia baterii, które planowano zbudowa? w czasie mobilizacji:

* a - po?udniowa bateria w Topolnie (6 dzia? 120mm)

* a1 - w ¦wieciu (6 dzia? 120mm)

* b - pod Sartowicami (6 dzia? 120mm)

* c - pod Nowem (6 dzia? 120mm)

* d - wspieraj?ca most w Opaleniu (6 dzia? 100mm)

* e - pod Je?ewem (6 dzia? 120mm)

* f - pod Nicponi? (6 dzia? 120mm)

* g - pod Ciep?em (6 dzia? 120mm)

* h - zrealizowana pó?nocna bateria w Ma?ym Garczu (6 dzia? 100mm)

Baterie podlega?y Fortyfikacji Che?mno (a, a1), Grudzi?dz (b-d) i Malbork (e-g). W bateriach a i a1 wzniesiono murowane sk?adnice sprz?tu artyleryjskiego, a w latach 1914-15 zbudowano magazyny amunicji.

D?ugo?? linii baterii wynosi 90 kilometrów (nie licz?c baterii ko?o mostu w Fordonie).

[addsig]

miasto-nowe.com
Przejdź do forum:
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło