Kwiecień 04 2025 12:47:44
Nawigacja
· Strona Główna
· Artykuły
· Download
· Forum
· Galeria
· Kontakt
· Szukaj
Zobacz temat
Nowe nad Wisłą, Neuenburg an der Weichsel » Portal Nowego nad Wisłą » Forum
 Drukuj temat
"Urok papieroska."
mchris
Od połowy grudnia rzuciłem fajki i do tej pory udaje mi się z ogromnym trudem powstrzymywać od tego.Jak dalej będzie to nie wiem.Dlatego jeszcze się nie zarzekam ,ze już nie wrócę do fajek.Najgorzej jest jak usiądę przy kompie i otworzę nasz portal i czuję po prostu dymek z papierosa ,który leci od Sata,Ceo i innych userów i wtedy mimowolnie sięgam po fajkę ,której akurat nie mam.Przestańcie kopcić ,bo zaraz i mi się chce palić.

arek
))) Dobry text jednak ja nie pale przy kompie, bo to mu szkodzi [addsig]

miasto-nowe.com
sat
O kurcze, a ja myslałem że na portalu zalatuje dymem z twojego kompa Mchris, to u ciebie widziałem R1 i też przeszedłem na nie...Jesli ty kopciuchu rzuciłes to ja musze to zrobic również...nie obiecuje na kiedy to będzie...ale zrobię próbę.

Może bedzie mniejsza zadyma na portaliku

zodo
Mchris to już coś, prawie minął pierwszy krytyczny miesiąc.Teraz tylko przetrzymać.

Miałem kiedyś już osiem miesięcy przerwy -zapaliłem i wszystko od nowa.

Szczególnie w początkowym okresie (w kryzysowych momentach),dość skuteczne jest wykonanie kilku głębokich oddechów (powaga).To nie mój wymysł - literatura "fachowa",mi pomagało.

Rada dla wszystkich,nie przetrzymujcie w zapasie papierosów, ma być stan "O".Jeśli gdzieś będzie jeden to istnieje dużę prawdopodobieństwo,że go wieczorkiem przypalicie i wszystko "pryśnie".

Jesli nie pozbywamy się wszystkich papierosów to znaczy, że gdzieś tam w podswiadomości mamy całkiem inne zamiary i czekamy tylko na jakiś powód, który będzie wytłumaczeniem naszego powrotu do palenia.

mchris
Zodo,ty chyba skończyłeś psychologię,że tak swietnie opisujesz rozterki byłych i obecnych palaczy.Nie paliłem już 13 lat ,a potem będąc słuzbowo w Chinach nie mogłem bo dyplomatycznie nie wypadało odmówić poczęstunku papierosa.Nie podał mi paczki abym sobie wyjął cmika,ale dał mi z ręki.Taki tam zwyczaj.No i się zaczęło.

zodo
Trzeba przyznać,że 13 lat przerwy to i tak piękny wynik.Mówi się - trudno, tak widocznie miało być.

Jak widać, siła nałogu jest wielka.

Biorąc pod uwagę Twoje doświadczenie w tej sprawie myślę, że powodzenie w "rzucaniu fajek" jest pewne.

maciek
Dobrze juź dobrze, dym wychodzi uszami.

Nie naleźy wymyślać sposobów jak źucić palenie tylko jak go nie zaczynać.

W moim domu zostałem samotnym białym dymem i jestem pod permanentnym obstrzałem by z nałogiem zerwać.

Czas po temu przyjdzie w swoim czasie bo bez dojźenia do takego postanowienia nie ma co sie wysilać chyba ze ta z kosą natchnie cie myślą o tym ze fajki mogą przyśpieszyć tą randkę w ciemno.

Tak,Tak do tej decyzji trzeba dojrzeć.W międzyczasie wejdź na stronę KALKULATOR DLA PALACZY(na dole strony),może to przyspieszy dojrzewanie?

SORRY !

Pdałem zły adres ma być :

KALKULATOR PALACZA

Maciek , a co z tymi którzy już palą? O nich też trzeba zadbać.

Jeśli chodzi o Twój układ rodzinny to jest ok ,wszystko sprzyja wyjściu z nałogu

W moim domu tez tylko ja palilem,znam ten ból.

arek
o kurde ten kalkulaor wszak liczy szacunkowo , jednak dal mi duzo do myslenia ! rzucam palenie, nie warto palic .

miasto-nowe.com
zodo
Wynikiem obliczeń nie przejmuj się zbytnio,ale pomyśleć warto

gumis_41-62
dwa lata temu powiedziałem sobie ale z ciebie osioł i rzuciłem palenie ale mam następny kłopot utyłem ładnych parę kilogramów wiecie jak ciężko stracić teraz te kilogramy

zodo
Nie przejmuj się, ja też przytyłem szczególnie w pierwszych 3 miesiącach.Po tym okresie waga zaczęła sie stabilizować na poziomie X+10 kg.Niestety tak juz zostało,w okresie lata mam szansę trochę zjechać (więcej ruchu), jednak niewiele.

Wszystko zależy od wyjściowej wagi ciała,u mnie nie było tak źle, tak że jest jeszcze w miarę.

No może trochę.....

Mam kolegę ,który wrócił do palenia tylko ze względu na tycie, bywa różnie.

Trzeba nie zaczynać palić to nie będzie takich problemów (wskazówka dla początkujących)

jopa
Nie palę 5 lat.Nie było łatwo.Ważna jest silna wola,chęć przezwyciężenia nałogu i upór.Powiedzie się tylko tym ,którzy sami postanowią kategorycznie zerwać z nałogiem.Trzeba znależć zajęcie dla rąk ,żeby nie szukały papierosa.No i jeść lub żuć gumę.Myślę,że łatwiej gdy rzucasz palenie kategorycznie ,od zaraz, bez podchodów typu :teraz ograniczę ,a póżniej rzucę całkowicie.Najlepiej nie mieć wogóle fajek.Po tygodniu już jest łatwiej przetrwać. Póżniej pojawia się nowy problem ,co zrobić żeby nie przytyć?

W 100% popieram takie działanie - ponad 10 lat temu zrobiłem tak samo i do dzisiaj mam spokój.Z tego co pamiętam pierwszy kryzys przyszedł po ok. tygodniu a następny po miesiącu ale trzeba było sie z tym zmierzyć.Po kilku latach zaczęło mi przeszkadzać przebywanie z palaczami i od tej pory jestem wojującym anty... Naprawdę lepiej uraczyc się szklaneczka dobrego czrwonego wina lub lampką koniaku. Nie jest prawdą jak podają niektórzy że człowiek uzależnia się od nikotyny - człowiek uzależnia sie od tych wszystkich gestów i czynności które wykonuje podczs palenia i tego najbardziej brakuje - znajdzcie absorbujące zajęcie i jakos to będzie... Życzę powodzenia !!!!!!

OlGa
zamiast palić zjedzcie sobie cukiereczka pożujcie gumę i jakoś to będzie ,trzeba mieć silną wolę ,moi rodzice nie palą już od 8 lat i jets superrr....nie musze biegać do sklepu po papierosy w domq ładnie pachnie palenie ma same minusy!!

arek
mysle ze warto odswiezyc ten temat po 4 latach. jak wasze wyniki ? ja zamiast rzucic to pale jeszcze wiecej Frown a fajki drozeja .....

miasto-nowe.com
Truskawa
ja też zaczęłam Grin

nimius
To wina twojego pracodawcy, gdyby nie zezwalal na palenie w pracy, dawno bys zapomnial o cmikach.

Przejdź do forum:
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło