Niezbadane, tajemnicze miejsca naszego miasta!
|
mchris |
Dodany dnia 05-09-2002 00:04
|
Użytkownik
Data rejestracji: 23.04.02
|
Ceo,w latach 50-tych,całe Nowe chodziło do parowu.Szczególnie w czerwcu.Powitanie lata.
Grał tam zawsze zespół muzyczny.Oczywiście wszystkie instrumenty były wtedy akustyczne,gitary i inne instrumenty nie miały wtedy jeszcze wzmacniaczy i inn.udogodnień.
Atrakcją wieczorów był namydlony słup,na czubku którego było zawieszone m.inn. pęto kiełbasy ,lub flaszka wina.Słup miał z 10 m.wysokości.Amatorów do zdobycia trofeum było co niemiara.Widzowie też mieli ubaw po pachy.Niektórzy już mieli sięgać po łup i ześlizgiwali się ku uciesze gapiów.Dzisiaj takie zabawy byłyby zabronione ze względu na BHP. |
|
|
|
|
Dodany dnia 05-09-2002 00:58
|
|
W parowie w latach 70-tych była jeszcze strzelnica,pamiętam że w LO chodziłem tam na strzelanie.Mchris ma rację,że krajobraz tam się zmienił przez lata.Osiki były 2-metrowej wys. było sporo przestrzeni,dziś tam można zabłądzić.
|
|
|
|
sat |
Dodany dnia 07-09-2002 17:22
|

Użytkownik
Data rejestracji: 25.12.02
|
tak...dziś trzeba byłoby zatrudnić straż pożarną,karetkę pogotowia,policję,aby zorganizować w tym terenie zabawę tego typu.
Myślę,że nikt dzisiaj nie chciałby sobie umydlić ubrania.Łatwiej przecież powiedzieć "pożycz 1.20zl!",
jak wspinać się za winem. 
[ Wiadomosc edytowana przez : sat _FIL 2002-09-07 16:27 ] |
|
|
|
sat |
Dodany dnia 13-09-2002 00:05
|

Użytkownik
|
..chciałbym wrócić do cmentarza,na który trafiłem przed paroma tygodniami.Chciałem wam coś pokazać-będąc tam pstryknałem zdjęcie, ba nawet dwa -z obawy ,że nie wyjdzie.Nie posiadam cyfrowego aparatu,ale zdjęcia z aparatu ,który posiadam wychodza zawsze nienagannie.
Przeważnie na 36 klatek-36 zdjęć...to chyba już normalnośc od czasu,kiedy przeszliśmy z aparatu Druh,Cmena itp...
Film poszedł do wywołania.Za dwa dni odbór,potem kontakt z kimś kto posiada skaner i mi zdjęcie zeskanuje...a potem niespodzianka dla portalu.Odebrałem zdjęcia.Zacząłem przeglądać zdjęcia,oczywiście te z wakacji na bok,w pierwszym rzędzie szukałem tych z cmentarza.
Jesteście ciekawi jak wyszło..????
Zdjęcie zrobione w ciemnym miejscu,ale widać za drzew jasne niebo,było wykonane latem około 16.00
Zdjęcie w miarę wyraźne,ale przed krzyżem ,który sfotografowałem unosi się lekka mgła,zdjęcie niczym z filmu (może nieraz oglądaliście?) Archiwum X. Nie wyszło krzyknąłem wkurzony!!Mleko,nie pamiętam takich zdjęć.Zdjęcia które nie wychodza są albo niedoświetlone,albo prześwietlone...a tu unoszace się obłoki....Szukałem drugiego zdjęcia...pamiętałem ,że zrobiłem drugie z innej pozycji,na wypadek gdyby jakieś promienie wpadały w obiektyw..
Zdjęcie nie zostało wykonane.
To nie koniec.Zająłem się zdjęciami z wakacji.Połowa zdjęć nie została wywołana.
Chyba w firmie wykonującej zdjęcia coś się pomieszało.Na zdjęciu-podglądzie-spojrzałem ,wszystkie zdjęcia są dobre-wszystkie do wywołania.Negatywy poszły natychmiast do reklamacji-prosiłem o ponowne wykonanie brakujących zdjęć.Panie były zdziwione..."Rzadko sięcoś takiego zdarza...przepraszały.
Nic nieszkodzi...poczekam kolejne dwa,trzy dni.
Przychodza zdjęcia.Są!!! Szukam brakującego zdjęcia z krzyżem(tego dugiego,bodaj lepszego,bez "mgły"-nie ma !!!!! Negatywy pójdą jeszcze raz do wywołania....
|
|
|
|
arek |
Dodany dnia 13-09-2002 00:18
|

Główny administrator
Data rejestracji: 21.12.06
|
Pewnie poszedles do fotografa tam zaraz obok Ciebie , tam gdzie miales najblizej... Tam lepiej nie idz... A swoja droga, jak juz je bedziesz mial to daj znac to wpadne po nie i zeskanuje...[addsig] |
|
|
|
sat |
Dodany dnia 13-09-2002 00:48
|

Użytkownik
|
..myślisz ,że to tylko niesolidność firmy,i to firmy która była zawsze solidna,nie byłem tam gdzie myślisz.Wywołuję zdjęcia w Bydgoszczy.
Może nie powinnienem tego miejsca fotografować? Może te zdjęcia,nie mają wyjść? |
|
|
|
arek |
Dodany dnia 14-09-2002 00:45
|

Główny administrator
|
może.....[addsig] |
|
|
|
sat |
Dodany dnia 14-09-2002 01:09
|

Użytkownik
|
..jutro otrzymasz zdjęcie...jeśli uznasz za słuszne to je tu umieścisz...OK? |
|
|
|
arek |
Dodany dnia 14-09-2002 17:35
|

Główny administrator
|
[addsig] |
|
|
|
sat |
Dodany dnia 14-09-2002 18:48
|

Użytkownik
|
Popatrzcie sami! Ta mgła niczym londyńska,a w tle piękna pogoda,słońce,samo miejsce jest ustronne i piękne!!!
Myślę, że to jednak jakaś skaza wynikająca ze źle padającego światła wpłynęła na zdjęcie.

[ Wiadomosc edytowana przez : sat _FIL 2002-09-15 00:10 ] |
|
|
|
mchris |
Dodany dnia 15-09-2002 00:00
|
Użytkownik
|
Myśle młodzieży,że ta kapitalna mgiełka,pojawiła się nie bez przyczyny.To rozsierdzone duchy nieszczęśników tam pogrzebanych,wkurzone że Sat im przeszkodził.Zdjęcie jest bardzo poprawne technicznie.Sat ,wyślij je do TVN-u do programu "To nie do wiary" |
|
|
|
sat |
Dodany dnia 17-09-2002 22:03
|

Użytkownik
|
..cały czas się zastanawiam,czy czasami nie paliłem papierosa-chociaż,byłem w lesie,suchym lesie,raczej staram się być ostrożnym...To mógłby być dymek z papierosa.Zdjęcie jest dość dobrze naświetlone jak na warunki oświetlenia w tym miejscu. 
[ Wiadomosc edytowana przez : sat _FIL 2002-09-18 17:41 ] |
|
|
|
arek |
Dodany dnia 20-09-2002 22:07
|

Główny administrator
|
dla mnie ciekawy efekt na tym zdjeciu )))
[addsig]
[ Wiadomosc edytowana przez : ceo-bot _FIL 2002-09-20 21:08 ] |
|
|
|
mchris |
Dodany dnia 21-09-2002 00:39
|
Użytkownik
|
Sat powinien być specjalistą w filmach od efektów specjalnych.Muszę Cie chyba zarekomendować do zarządu kinematografii.Może te Twoje umiejętności wykorzystają.Filmy polskie bardzo by zyskały na atrakcyjności. |
|
|
|
arek |
Dodany dnia 21-09-2002 00:42
|

Główny administrator
|
Super efekt, doslownie nadawalbys sie do filmow typu Resident Evil, polecam go kazdemu!!! Sat jak bedziesz chcial to ci go podrzuce bo jest naprawde warty obejrzenia. Trzyma w napieciu! Jak chodzenie w nocy po lesie...[addsig] |
|
|
|
sat |
Dodany dnia 21-09-2002 21:54
|

Użytkownik
|
Spielberga ze mnie już nie da i proszę mi nie kadzic,ale kiedyś kręciłem filmy 8mm na taśmie czarno-białej i kolorowej,Mchris o tym wiesz.W tym momencie przypomniało mi się,że w tym miejscu kiedys spacerowałem i kręciłem filmy,musze to wygrzebac ze starych kartonów i spróbowac to odnaleźć,może coś znalazłbym . CeO na pewno mam sfilmowane pola,na których jeszcze nie było twojego bloku.Pamiętam to -ponieważ to był mój jeden z pierwszych filmów.
|
|
|
|
mchris |
Dodany dnia 22-09-2002 00:34
|
Użytkownik
|
Przy moim ostatnim komentarzu,nie sugerowałem się tym ,że kręciłeś wcześniej filmy.Chociaż przy tym zdjęciu krzyża widać rękę mistrza kamery.Jak by Ci się udało coś z tych klatek filmu kręconego na polu na górach umieścić na portalu,to by było świetnie. |
|
|
|
sat |
Dodany dnia 22-09-2002 00:43
|

Użytkownik
|
...pomyślę...zimowe wieczory przede mną.
A więc stara celuloidowa tasma ,klej,przycinarka,sklejarka,projektor,kamera wideo,potem zgranie na CD,troche pracy.. |
|
|
|
arek |
Dodany dnia 19-10-2002 01:52
|

Główny administrator
|
jak juz rozmawialismy to wiesz ze ja odpadam, nie mam pojecia jak to zrobic ...[addsig] |
|
|
|
sat |
Dodany dnia 19-10-2002 19:26
|

Użytkownik
|
..myślę,że to tylko kwestia wrzucenia pliku avi. lub jakiego podobnego.Problem,że ja nie mam kamery wideo,ale jakoś sobie poradzę.Filmy są stare i porwane.Ale obiecuję coś ciekawego znaleźć-coś co może być ciekawostką dla portalu. |
|
|