Lipca 10 2026 16:56:42
Nawigacja
· Strona G?ówna
· Artyku?y
· Download
· Forum
· Galeria
· Kontakt
· Szukaj
Zobacz temat
Nowe nad Wis??, Neuenburg an der Weichsel » Portal Nowego nad Wis?? » Forum
 Drukuj temat
ALI DZIOMBA, czyli wszystko co o nim pami?tamy
23121959
Przypadkowo w komentarzach galerii pojawi? si? wpis o panu Alim Dziombie. Nast?pnie kilku innych userów poci?gn??o ten temat jeszcze w innym miejscu..
Ali Dziomba - barwna i ciekawa posta? zwi?zana z Nowem.
Cz?owiek nietuzinkowy i bliski wielu mieszka?com.
Historia nie ca?kiem daleka. To ludzie tworz? miejsce i klimat, dlatego powspominajmy pana Alego.
Ju? widz? go id?cego w trampkach po uliczkach miasta, s?ysz? ?piewaj?cego w ko?ciele czy reguluj?cego ruch widzów w kinie. Wspomnienia z nim zwi?zane b?d? na pewno ciekawe i poruszaj?ce wyobra?ni?.
Stwórzmy taki wirtualny pomnik Alego Dziomby.
My?l?, ?e warto.

szalupa
Mi osobi?cie ten pomys? si? nie pododba. Powspominali?my p.Alego w komentarzach i to wystarczy, o jakim pomniku mówisz...? Mo?na zrobi? wiele krzywdy niechc?cy... wirtualnie ka?dy mo?e pisa? co chce. Nie dorabiajmy do wszystkiego ideologi.

23121959
Szalupa, ani mi w g?owie ideologia.Shock
Pomy?la?am, ?e warto ocali? od zapomnienia kolorow? posta?, która by?a cz??ci? miasta.
Mój pomys? nie jest niczym nowym.
W moim mie?cie istnieje nawet prawdziwy pomnik podobnej postaci.
To by? Czesio-Parasolnik.
Pami?tam go z lat dzieci?stwa, kiedy latem przebiera?a si? za kobiet? , a ?e mia? brod? , w?sy i by? bardzo mocnej postury, to wygl?da? prze?miesznie i groteskowo w zgrabnych pantofelkach na cienkim obcasiku.
Ca?o?ci dope?nia?a parasolka w papuzie wzory.
Nikomu nie robi? krzywdy, wnosi? blask i u?miech na ulicy.
Zim? i jesieni? spacerowa? ubrany w czarny tu?urek a w r?ku trzyma? ogromny, czarny parasol i tubalnym g?osem wo?a? ?e idzie ?nieg i deszcz.
Ka?dy zepsuty parasol mieszka?ców mojego miasta w?drowa? do niego, bo by? mistrzem w naprawie parasoli
Dzi? ma w mie?cie pomnik na ulicy nazywanej cz?sto ulic? poetów.
Pomnik, to za du?o powiedziane.
Lekka posta? z parasolem wykonana z metaloplastyki i usadowiona w misie z wodotryskiem.
Woda sp?ywa na posta? Parasolnika, a na sam? rze?b? cz?sto narzucana jest przez mieszka?ców barwna i du?a apaszka.
Ma?a rzecz a cieszy.
Parasolnik by? i jest ulubionym tematem wszystkich mieszka?ców.
Nie upieram si? przy tym, aby zbiera? wspomnienia w tym miejscu o panu Alim, ale pami?? jest ulotna i czasem ?al, ?e m?odsi nie wiedz? nic o tym, co by? mo?e ma?o istotne ale tak wiele wnosi?o w koloryt miasteczka.
Je?li uwa?acie, ?e szkoda na to czasu, to có?.........
I tyle w tym temacie bo jak pisa? Ga?czy?ski
Ja jestem Polak, a Polak jest wariat,
a wariat to lepszy go??: liryka, liryka,
tkliwa dynamika,
angelologia
i dal.

szalupa
W tej ca?ej pogoni za oryginalno?ci?, barwno?ci?, robieniem wokó? siebie wiele szumu, zapominamy o prawdziwych warto?ciach, które mówi? o cz?owieku. Prawdziwy koloryt w naszym miasteczku tkwi w naszej historii, zabytkom, przyrodzie, pi?knym krajobrazom i o to przede wszystkim nale?y zadba?, a nie w trampkach, sposobie mówienia chorego cz?owieka. Mam nadziej?, ?e doczekamy w Nowem w?adz, które b?d? potrafi?y i chcia?y wydoby? z naszego miasteczka ten czar, to pi?kno, które dusi si? w zaro?nietych zakamarkach.

nimius
Szalupa - to ty tak to widzisz, nikt nie chce by? tu orygina?em i robic wokó? siebie szum...chyba ci ci?nienie spad?o dzisiaj nieprzeci?tnie, zamykasz temat, bo tak chcesz...opanuj si? kobieto...pozwól ludziom pisa?...daj spokój tym warto?ciom i sposobom mówienia... nie, nie doczekamy si? w?adz które zmieni? wizje miasta, ostatnie mia?y to zrobi?, ale milcz? i pobieraj? tylko diety sesyjne - zosta?y utemperowane przez naszego, wszechw?adnego burmistrza, pij?cego piwko i wódeczk? codziennie w lokalu sprzedaj?cym podpieczone kurczaki, tam jego elektorat siedzi...hahaa...
A tury?ci pukaj? do bram zamku codziennie...a tu tylko gapy zawracaj?...

szalupa
W ogóle ju? nie b?de pisa?.

Elbereth
Dla mnie si?a Nowego tkwi w?a?nie w jego mieszka?cach, dzisiaj tak?e jest w naszym miasteczku kilka barwnych postaci o których lubi? mówi? znajomym z innych miejscowo?ci. Miasto mo?e by? pi?kne ale jego prawdziw? dusz? tworz? ludzie, wyobra?acie sobie taki Kraków bez artystów? Smile A o Alim Dziombie ch?tnie poczytam, jestem z m?odszego z pokolenia, zmar? przed moimi narodzinami ale troch? o nim s?ysza?am.

kornomaniak
Zdecydowanie Bracia Mario s? takimi postaciami Smile)))))

grzybek
ali dziomba...taa znalem goscia,pracowa? w fabryce.potem podorlem.pamietam go doskonale,to byl dziwny czlowiek ,ale uczciwy i cieszko pracujacy.lubial piwko wypic,lecz umiarkowanie.mial wade wymowy,wiec czesto ludzie sie zniego smieli,szczególnie m?odzi,mial niesamowita osobowosc,pamietam ze by? zagorzalym pielgrzymem.rozmawialem znim czasem.swiec panie nad jego dusza.
woda

grzybek
natomiast bracia marjo,a zapewne o rycerzach mowa,no niewiem...no tak pamietam ich jak jeszcze byli wmiare normalni,im nalerzy wspó?czuc raczej,osobiscie znam wiele legend miasta nowe,i pszyznam ze warto powspominac,naprawde.to byli nasi sasiedzi.
woda

KaJa
Ali Dziomba - pamietam!
Masz racj? 23121959 to by? cz?owiek nietuzinkowy i dzi?kuj? Ci, ?e o nim wspomnia?a?. Nale?y zachowa? pami?? o ludziach, którzy ?yli w?ród nas, a odeszli.
To oni tworzyli histori? naszego miasta i zas?uguj? na pami??. Nie zra?ajmy si? lud?mi, którzy s? przeciwko takim wspomnieniom, bo prawdopodobnie to oni nie b?d? warci tego, aby ich wspomina?. Ja pana Alego pami?tam tak jak Ty, g?ównie z ko?cio?a. Jego miejsce w ko?ciele to pierwsza ?atwka pod ambon?. Pami?tam jego ?piew - ?piew radosny z ca?ego serca. To od niego nauczy?em si?, ?e ?piewa? nale?y sercem, bo kto ?piewa, dwakro? si? modli. B?d?c ministrantem nie raz ?e?my si? z niego pod?miewali i teraz wstyd mi za to.
Pamietam go z siatk? z kanapkami i butelk? z kaw? jak chodzili?y na pielgryzmk? do Piaseczna. Nigdy nie opu?ci? ?adnej pielgrzymki. Do ostatnich swoich chwil pielgrzymowa? do "Matuchny" - jak mawia?.
Gdy doros?em i wyjecha?em z Nowego, to dowiedzia?em si?, ?e zmar? na pielgrzymce.
Pami?tam pewn? sobot? wcze?nie rano, gdy pod bram? ko?cio?a ksi?dz T?gowski ?egna? nas, pielgrzymów, i jeszcze raz upomina?, ?e w?adze zabroni?y pielgrzymowania. To pan Dziomba pierwszy powiedzia? "IDZIEMY".
Pami?tam równie?, jak dochodz?c do "magistratu", id?c rami? w rami? dumnie podnosili?my g?owy w stron? okien urz?du, gdzie zza firan robiono nam zdj?cia, które pos?u?y?y jako dowód na "kolegium" jakie zrobiono ksi?dzu T?gowskiemu.
Pan Dziomba nie by? chorym cz?owiekiem. Chorzy s? Ci, co o nim tak mówi?. Warto tak barwne osoby tu, na naszym portalu przypomina?.

"Szanujmy wspomnienia"

KaJa
szalupa napisa?/a:
W ogóle ju? nie b?de pisa?.

Trzymam Ci? za s?owo ! Smile

szalupa
NIestety KaJa nie dam Ci tej satysfakcji, sama wspomina?am Alego Dziomb? w komentarzach... ba?am si?, ?e ludzie tu w necie b?d? si? z niego wy?miewa?, dlatego tak napisa?am. Ja nikomu nic nie sugerowa?am wyrazi?am swoje zdanie. Zauwa?y?am, ?e ludzie, którzy chc? w Nowem co? zmieni? i nie tylko trzepi? j?zykiem w necie i maj? odwag? pisa? co my?l? s? delikatnie mówi?c na ka?dym kroku gaszeni. Kazdy jest odwa?ny w swoim k?ciku w pokoiku szczelnie ukryci pod nikiem portalowym. Uwa?am, ?e w Nowem by?o wielu ludzi, o których warto pisa? i wspomina?. Zostawili po sobie co? z czego mieszka?cy korzystaj? do dzi?, albo z ?ezk? w oku wspominaja ich brak. Np. pan Pawlikowski... prowadzi? orkiestr?, to by?a duma Nowego, wtedy ludzie grali na instrumentach, dzisiaj pozostali tylko nieliczni, którzy graj? z okazji ?wi?t w ko?ciele. Nowe mia?o i ma wielu warto?ciowych ludzi.

Takich ludzi chodz?cych ci?gle na pielgrzymki by?o mnóstwo i mamy wspomina? akurat p. Alego bo mia? wad? wymowy i wszyscy si? wtedy z niego ?mieli?

Zaznaczam jeszcze raz, to jest moje zdanie i nie wszyscy musz? z nim si? zgadza?. O tym czy mam pisa?, b?d? sama decydowa?, chyba, ?e Arek mnie wyrzuci z tego portalu.

KaJa
Szalupa jeste? dla mnie osob?, która jest wewn?trznie sprzeczna tak jak sprzeczny jest kolor czarny i bialy Smile najpierw piszesz, ?e nic wi?cej nie napiszesz, a pó?niej tworzysz prawie?e esej Smile
pomimo tego bardzo ch?tnie poczytam informacje o tej osobie Smile pozdrawiam zainteresowanych tematem a nie tych, którzy wsz?dzie wtykaj? nos Smile

szalupa
Czego chcesz si? wi?cej dowiedzie?...jak si? ludzie z niego na?miewali ? ?e by? symbolem kiczu i ?ród?em kpin? Wtedy taka by?a prawda... a dzisiaj ma zosta?... no w?a?nie...kim? Straszono nim dzieci kiedy ?le si? zachowywali. Po co to wywleka?, niech spoczywa w spokoju.

Je?eli chodzi o ocen? jak? mi wystawi?e?... no có?... nikt nie jest idealny, ja ca?y czas si? do tego przyznaj?. Warunkiem udzielania si? na tym portalu nie jest nieskazitelna osobowo??.

Likwidator
pamietam jak wspominany tu gosc mial fuche szatniarzo-ciecia "pod orlem" a za wszelka cene staral mu sie dokuczyc ?p. ?an zwany ropniakiem tudziez chleb ze lzami i jego eskadra niezgorszych gagatkow p.Ali po ktoryms incydencie dozbroil sie w argument i wabil przed hotelem ?ana slowami-choc tu ty tlepowaty ptie ja ci nic nie zrobia ale ten zna? jednak ?obuzerski fach i nie dal sie przekonac i nie wiem czy udalo sie p.Alemu odegrac kiedykolwiek na nim...

Michu
Tak jak pisze szalupa, ?.p. pan Alfons lekkiego ?ycia nie mia?. Pami?tam opowiadania moich dziadków i taty o tym, ?e prze?ladowa?a go czasami zgraja wyrostków wo?aj?ca za nim do?? nieparlamentarn? rymowank? delikatnie mówi?c. Pami?tam j? dok?adnie, ale zachowam dla siebie.
KajA, dorabianie do tej postaci ideologicznych, a nawet momentami martyrologicznych w?tków jest moim zdaniem lekko nie na miejscu.

mikusia
Ja te? znam tego pana tylko z opowiada? rodziców. Ludzie mieli zabaw? podpuszczaj?c go, a potem ?mieli si? z niego. By? prostym i do tego chorym cz?owiekiem, ale by? wolny od g?upoty tego ?wiata. Na pewno by? szcz??liwszy od innych i by? sob?.

grzybek
MIKUSIA.g?upota swiata?hmm.ja powiem tak,cos takiego nieistnieje.natomiast,ludzi g?upich niebrak,to ludzie sa g?upi nie swiat.pozatem o jakiej wolnosci ty mówisz?ze niby ALI byl wolny,ja go zna?em,dzieki za taka wolnosc.niesadze ruwniesz,ze by? szczesliwy.na karzdym kroku,wysmiewany,popychany,kopany w tylek.to jest szczescie?wolnosc?by? raczej niewolnikiem,nas samych i naszych ojców.powiem jak na spowiedzi,rozmawia?em z nim nieras,trudno by? sie niesmiac,naprawde,choc niechcia?es i tak sie smia?es.wszystkie kabarety pszy wadzie wymowy,p. Alego to pikus.no taki by?.wiec lepiej dajmy mu odpoczac w pokoju,mia? cieszkie zycie,wiec,niech po smierci ma spokój.
woda

barbaros
Brawo grzybek, podpisuj? si? pod tym, co napisa?e?.
barbaros

Przejdź do forum:
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło