Luty 25 2018 21:31:28
Nawigacja
· Strona Główna
· Artykuły
· Download
· Forum
· Galeria
· Kontakt
· Szukaj
Zobacz temat
 Drukuj temat
Przez żołądek do serca - kącik kulinarny
barbaros
Ciasto faktycznie wychodzi dość kruche. Ostatnio też dodałam jeszcze łyżkę gęstej kwaśnej śmietany żeby je troszkę mocniej związać. Z tej porcji wychodzi ok.60 sztuk faworków ( to info dla Nimiusa)
barbaros
 
elzbieta
Truskawa ciasto to tzw. KRÓWKA. Masę krówkową robię sama, gotując puszkę słodzonego mleka (2godz.). Nie polecam herbatników, bo będą twarde, napewno z krakersami jest lepsze. Ciasto musi chłodzić się kilka godzin w lodówce. Krakersy zmiękną i na pewno lepiej się będzie je kroiło. Ciasto jest naprawdę pyszne i szybko się je robi.
 
elzbieta
Jeszcze jedno, jeżeli zrobimy je w mniejszej blaszce ( 30x26 ) będzie wyższe.
 
Truskawa
To nie jest krówka Smile tylko 3 bit. i krakersy są wskazane, tylko na dnie można "usadowić" herbatniki miast kruchego ciasta. Proszę o dokładne czytanie Pfft
 
elzbieta
Mamy ten sam przepis lecz nazywamy go inaczej.
 
kornomaniak
Barbaros chruściki pierwsza klasa z tym przepisem to mnie ubiegłaś bo też chciałem dodać Smile W weekend z Anią planujemy zrobić filety z kurczaka zapiekane z serem zobaczymy co z tego wyjdzie. Wkrótce postaram sie wrzucić przepis na sałatkę GYROS Cool
 
barbaros
Skoro poradziliście sobie ze żmudną pracą przy chruścikach - filety z kurczaka pójdą Wam jak z płatka ! Pamiętajcie tylko, że trzeba je albo lekko rozbić, albo przekrawać poziomo nożem na cieńsze plastry. Cała robota, łącznie z przygotowaniem, nie zajmie Wam więcej niż 40 min ( bo trzeba przygotować pieczarki z cebulką). Miłego pichcenia !

ps. Kornomaniak, bardzo mi się podoba to, że kucharzysz wspólnie ze swoją Anią. Masz za to u mnie dodatkowe punkty Smile
Edytowane przez barbaros dnia 01-02-2008 20:16
barbaros
 
kornomaniak
Dzięki za punkty Smile A z pysznego obiadku nici bo zamiast pichcenia to musieliśmy zwiedzać Grudziądz. Powodem było poszukiwanie sklepu z kompami bo wczoraj spalł mi się dysk. Co najgorsze nic nie załatwiliśmy i jestem teraz skazany na laptop Ani. Ale tych filetów nie odpuzcze musze spróbować bo opis bardzo pysznie wygląda Pfft
 
barbaros
We wtorek śledzik i wypada zjeść przed Środą popielcową coś konkretnego. Może wtedy...?Wink
barbaros
 
kornomaniak
Obiecana sałatka Gyros
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
1 kapusta pekińska
1 przyprawa do gyrosa
2 czerwone cebule
ogórki konserwowe
puszka kukurydzy konserwowej
puszka czerwonej fasoli konserwowej
ketchup pikantny
majonez
SOS:
duży jogurt naturalny
2 pęczki koperku
3-4 ząbki czosnku
3 łyzki majonezu
sól i pieprz

Sposób przygotowania:
Koperek posiekać czosnek rozgnieść i wymieszać wszystkie składniki sosu. Wykona nie sałatki: Mięso pokroić na niewielkie kawałeczki, wymieszać z przyprawą do gyrosa i usmażyć następnie pozostawić aż mięso wystygnie. Sałatkę układamy warstwami: pół pokrojonej kapustu pekińskiej usmażone mięso cebulę pokrojoną w kostkę 5 ogórków konserwowych również pokrojonych w kostkę , odsaczoną kukurydze , kukurydze polać ketchupem nastepnie odcedzoną i opłukaną fasolę warsta majonezu i na sam koniec reszte pokrojonej kapusty pekińskiej. Na górę wylewamy sos uprzednio przygotowany .

W razie wątpliwości walcie do mnie SMACZNEGO !!!!!!!!!!!!!!!!Cool
 
bandzioras
Ode mnie przepis na ANANAS FASZEROWANY Smile

Składniki:
ananas oczywiście Pfft
3/4 szklanki ryżu
10 dag sera
1 pomarańcza
1 grapefruit
1 łyżka oliwy
sok z połowy cytryny
pieprz

Sposób przyrządzenia:
Ryż ugotować, przelać wodą. Ananas przekroić na części - mają powstać łódeczki. Wydrążyć miąższ, odrzucając twardy środek. Miąższ i pozostałe składniki pokroić w kostkę, wszystko razem wymieszać, dodać oliwę, pieprz i ułożyć w ananasowych łódeczkach. Pfft

Jeśli lubicie owoce i ryż to polecam. Naprawdę smaczne i przede wszystkim bardzo lekkie.

Życzę smacznego Smile
Edytowane przez bandzioras dnia 06-02-2008 11:30
 
barbaros
Kornomaniak i Bandzioras ..zlitujcie się..Takie fajne przepisy a tu Środa popielcowa i Wielki post zaraz po niej..Angry
barbaros
 
kornomaniak
Barbaros cóż mogę powiedzieć PRZEPRASZAM ale w poniedziałek dojadałem resztki sałatki i postanowiłem spełnić obietnicę
 
bandzioras
Barbaros nie przejmuj się tak. Ja również mogę powiedzieć przepraszam, ale dzisiaj zamiast jeść, przeglądam swoje przepisy Grin Dodatkowo w połowie Wielkiego Postu będę robił imprezę urodzinową i nie zamierzam jeść suchego chleba Pfft A poza tym w Wielkim Poście lepiej pomyśleć o innych wyrzeczeniach, a jeść można normalnie Wink
 
bandzioras
Myślę, że warto by było powrócić do tego tematu. Co Wy na to? Sam muszę poszperać w moich przepisach, żeby coś dobrego przyrządzić Smile i oczywiście podzielić się nimi z Wami Smile
Edytowane przez bandzioras dnia 02-06-2008 23:08
 
barbaros
Zaczął się sezon truskawkowy, więc kolejny przepis jest a propos.

ZAPIEKANKA TRUSKAWKOWO-RYŻOWA

składniki: 3 woreczki ryżu
70 dkg truskawek
duży jogurt naturalny
cukier waniliowy
4 łyżki cukru
odrobina mleka

Truskawki opłukać, pokroić na grube plastry, zasypać łyżką cukru i odrobiną cukru waniliowego. Po 15 min odsączyć z soku.
Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem mleka i łyżki cukru. Po ugotowaniu - osączyć i wymieszać z dużym jogurtem i resztą obu cukrów.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, nakładać naprzemiennie: ryż-truskawki-ryż truskawki-ryż i polać całość odrobiną śmietany sałatkowej lub resztą jogurtu. Zapiekać przez 30 min w średnio nagrzanym piekarniku.
Pamiętać należy, że truskawki puszczą w trakcie zapiekania sporo soku, więc naczynie nie powinno być całkowicie wypełnione masą .

To danie jest pyszne tak na ciepło, jak i na zimno. Może być daniem obiadowym , ale także wspaniałym ( i lekkostrawnym!) deserem.
Życzę smacznego !
Edytowane przez barbaros dnia 07-06-2008 23:41
barbaros
 
szalupa
Moja mama zawsze miksowała truskawki ze smietaną i polewała tym ryż... to była pychotka. Ze wzgędu na kalorie dłuuuuuo tego nie jadłam, ale w tym roku... zjem, mam w nosie kalorie WinkGrinGrin
 
23121959
Fakt, ryż z truskawkami plus np. jogurt bałkański to pychotka Smile Ja lubię też wersję skromniejszą ale i także ciekawą: truskawki plus zmrożony szampan.Mmm... niebo w gębie SmileSmileSmile
 
barbaros
Trwa sezon śliwkowy (myślę o węgierkach). Ja powidła już ugotowałam, ale tym, którzy są zapracowani i nie mają zbyt wiele czasu proponuję KNEDLE ZE ŚLIWKAMI. Danie szybkie, łatwe i - co najważniejsze - smakowite!

Składniki : 2o - 25 sztuk śliwek węgierek
1 szkl.mąki wrocławskiej
1 jajko
4 średnie ugotowane ziemniaki
szczypta soli
Ziemniaki ugotować, jeszcze ciepłe przepuścić przez jakąś praskę lub maszynkę, żeby nie było grudek. Do miski wsypać szklankę mąki, dodać rozdrobnione ziemniaki, wyrobić ręką i dodać całe jajo, a także szczyptę soli. Ciasto jest gotowe. Trzeba je teraz "ukulać" na blacie w wałek o średnicy 4 cm i pokroić na krążki o średnicy 1 cm. Mnie z tej porcji ciasta wychodzi ok.23 knedli. Każdy krążek rozciągamy nieco w dłoniach, by zmieściła się w na nim wypestkowana śliwka. Dokładnie oblepiamy owoc ciastem i kulamy, by knedel był okrąglutki. W międzyczasie gotujemy osoloną wodę w dużym garnku i wrzucamy nasze knedle do wrzątku. Gdy wypłyną na powierzchnię - gotujemy jeszcze na mniejszym ogniu przez 7 minut. Podajemy albo z klarowanym masełkiem, albo ze śmietaną i cukrem. Pychotka!
Edytowane przez barbaros dnia 16-09-2008 16:44
barbaros
 
1125
...Wink
Edytowane przez 1125 dnia 28-02-2009 02:01
Koniec świata nastąpi 21.12.2012. Dokładna godzina, zostanie wyłoniona w drodze referendum.Pfft
 
Przejdź do forum:
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło



Nie możesz się zalogować lub nie masz konta?
Skontaktuj się z administratorem portalu - admin@miasto-nowe.com
Losowa Fotka
Ostatnie komentarze
News
Ciekawa inicjatywa. Św...
Żelaznego zdrowia, nie...
Radosnych Świąt i szcz...
Obydwie informacje byl...
Świetne. Zawsze byłem ...
Artykuły
[b]ks. Edmund Kamrowsk...
...moi rodzice również...
"Każda historia ma swó...
Janek nie żyje. Zmarł ...
Jakież to ma znaczenie...
Mój tata o tym miejscu...
W ogrodzie moich dziad...
A gdzie plata, trygiel...
Z ciekawością przeczyt...
Dziękuję za informacje...
Fotogaleria
Fajnie, ze BN udostepn...
Jeszcze jedna "perełka...
dawnych fotografii cza...
Ważne znalezisko - fot...
Świetne. Mam zamiar zo...
fajna fotografia ludzi...
Społeczność Tryla świe...
zmienione na wyzsza ro...
zmienione na wyzsza ro...
zmienione na wyzsza ro...
P. Ewa Kania, a nie No...
Smutna wiadomość. Prze...
Pan Ewaryst Bączek prz...
dzięki za potwierdzeni...
Pan J. Rzóska, ja jest...
Nie wiem czy mam rację...
Drugi od lewej to pan ...
NN to p. Markowska, ob...
pośrodku najwyższa śp....
nasi kochani jacy tu m...
Ostatnie artykuły
· Przyjaciel 1896
· Przyjaciel 1892 - 1895
· Przyjaciel 1878 - 1888
· Wywoływanie duchów -...
· Konstanty Kościński ...
Ostatnio na forum
Najnowsze tematy
· "Urok papieroska."
· Jan Sikorski ps. Orl...
· Niemieckie meldunki ...
· Zapomniane cmentarze...
· Nowe w sieci
Najciekawsze tematy
Brak tematów na forum
Ostatnio dodane zdjęcia

Kościół parafialny

Panorama na farę

Rynek

Kościół pofranciszka...

Kościół parafialny

Przystań Żeglugi Rze...

Cmentarz menonicko-e...

Wisła czerwiec 2017

Malowanie muralu

Mural

rok szkolny 1959/60

Koło pszczelarzy w N...

Auguste Lange Tryl

Gustav Jackel 1877 -...

Gerber geboren Berhe...

Tryl jesień 2016

Tryl jesień 2016

Tryl

Gajewo Zawada

Nowe zimą

Nowe zimą

Nowe zimą

Nowe zimą

Nowe zimą

Wieża ciśnień

Wieża ciśnień

Serdeczne świąteczne...

Wisła

Wisła

Prezydium MRN (1960)
Wygenerowano w sekund: 0.40 - 28 zapytań MySQL 8,633,391 unikalnych wizyt