Lipca 10 2026 16:26:31
Nawigacja
· Strona G?ówna
· Artyku?y
· Download
· Forum
· Galeria
· Kontakt
· Szukaj
Zobacz temat
Nowe nad Wis??, Neuenburg an der Weichsel » Portal Nowego nad Wis?? » Forum
 Drukuj temat
Dworek
KU
Witam wszystkich, Jestem nowy na tym forum a przyci?gn??o mnie poszukiwanie dworku w Nowem, którego kiedys w?a?cicielami byli moi pradziadkowie. Czy kto? mo?e mi pomóc w znalezieniu tego dworku? mo?e kto? starszy z rodziny móg?by kojarzy? nazwisko Koszmider. Nie znam szczegó?owej lokalizacji ale podobno wje?d?aj?c z Gda?ska, naleza?o przy cmentarzu skr?ci? w prawo. Jak daleko nie wiem, równie? czy dworek lezy blisko centrum czy raczej dalej.

By? mo?e jest tam teraz jaki? zajazd i adres w internecie? W czasie wojny dworek przej?li Niemcy a potem by? podobno PGR. Czy jest tam du?o miejsc które mog?yby by? tym dworkiem czy znalezenienie b?dzie ?atwe?

Zale?y mi na odwiedzeniu historycznego dla nas miejsca.

Pozdr

Maciek[addsig]

zimmek
Zobacz fotografie prywatne, mój katalog, fotki 'Zapomniany maj?tek'. Stan tego maj?tku jest tragiczny, jeden budynek nadpalony. Wystawiano przetargi lecz nic z tego chyba nie wysz?o. Dworek jest dobrze pilnowany co sam do?wiadczy?em podczas fotografowania tego miejsca :-).
pozdr.zimmek

http://mariuszzimny.blogspot.com
sat
Masz racj? zimmek, ale wczytuj?c si? w opis tego co wie KU, to jad?c od Gda?ska, przedtem Gda?skim Przedmie?ciem, mijaj?c cmentarz, ten nasz "stary cmentarz"

..... naleza?o przy cmentarzu skr?ci? w prawo. Jak daleko nie wiem, równie? czy dworek lezy blisko centrum czy raczej dalej.

I tu k?ania si? Milewko i tam jest pi?kny dworek, pod nadzorem konserwatora zabytków ( zdaje si? ) - jest tam pi?kny park, dzisiaj posiad?o?c pa?stwa H. Mie?ci si? tam teraz ubojnia. Mo?liwe, ?e o to tu chodzi.
Patrz?c dalej ( bo KU nie wie ile km od Nowego to si? znajdowa?o) jest Rynkówka, dzisiaj Zamek "Grabowy Dwór" pa?stwa O?owskich, równie? odremontowany pod okiem konserwatora zabytków.
Podaj? link do Rynkówki :
http://www.zamekr...

napisany przez: sat, 06-11-2006 - 20:35 [addsig]

Ika
KU, zgadzam si? z Satem. Opis Twój wskazuje na rejony w stron? Twardej Góry. Pa?acyk w Bochlinie Szlacheckim, o którym wspomina zimmek jest po lewej stronie jad?c od strony Gda?ska i nie ma tam cmentarza, wi?c na pewno nie chodzi o ten pa?acyk. Nie by? tez tam w?a?cicielem nikt o nazwisku Koszmider .
Sprawdzi?am te? kto by? w?a?cicielem pa?acyku w Milewku i niestety nie natrafi?am tam na to nazwisko. [addsig]

zimmek
Ika chyba si? mylisz na terenie dworku w Bochlinie jest cmentarz rodzinny, ale czy chodzi o ten maj?tek to nie wiem.

Ika
Zimmek, znam to miejsce ,bo sporo tam przebywa?am .Nie zauwa?y?am tam ?ladu cmentarza. A wierz mi, by?am tam wsz?dzie, gdzie tylko mo?liwe by?o pój?? i wej??Smile By? mo?e nie ma ju? widocznych ?ladów. Wiem,?e w Kozielcu znajdowa? si? cmentarz. Mo?e mylisz miejsca? Je?eli wiesz co? wi?cej napisz, interesuje mnie to miejsce.
Jest mi ?al, ?e dworek i inne budynki zosta?y doprowadzone do takiego stanu. Budynek si? sypie i tak naprawd? nikt si? tym nie interesuje. A wszystko na terenie dworku, czyli by?ego PGR-u, co tylko by?o mo?liwe zosta?o rozkradzione. Dawno tam nie by?am i a? boj? si? pomy?le? w jakim stanie teraz to wszysko si? znajduje.
Wracaj?c do tematu dworka opisanego przez KU. Cytuj?: rr30;wje?d?aj?c z Gda?ska, nale?a?o przy cmentarzu skr?ci? w prawo. Jak daleko nie wiem, równie? czy dworek le?y blisko centrum czy raczej dalejr30;r1;
Nadal twierdz?,?e tak jak wspomnia? Sat, chodzi o stary cmentarz, a dworek znajduje si? na zachód od Nowego.
[addsig]

dumbledore
?yyyyyy i tu si? iko mylisz, je?li przebywala? tam tyle czasu i nie zauwa?y?as cmentarza, to znaczy, ?e znasz ten "maj?tek" s?abo, kiedy? dawno dawno temu :lol: ( kurde jaki stary jestem ) chodzi?em tam do kumpla, bo mieszka? na terenie tego PGR-owskiego maj?tku na sliwki i jab?ka...w stron? wis?y rozci?ga?y si? pi?kne ?liwkowe i jab?kowe sady. I gdzie? tam albo przed, albo za sadem by? cmentarz, stary, bo groby by?y obro?ni?te traw?, zaro?lami. A wi?c zimmek ma racj? co do cmentarza.
Zimmek czy ten cmentarz jeszcze istnieje? Czy znasz go tylko z opowiada??

napisany przez: dumbledore, 08-11-2006 - 08:04 [addsig]

Ika
Piszesz,?e by?o to dawno, wi?c mo?e ju? nie ma ?ladu po cmentarzu. Jak by?am tam ostatnio to na terenach w stron? Wis?y by?y dzia?ki. [addsig]

dumbledore
tzn. ?e by?as tam niedawno, a to o czym ja wspominam to koniec lat 60-tych:-) [addsig]

Ika
A? mnie korci by tam i?? i poszuka? tego cmentarza...I znaj?c siebie na pewno tam pójd?Smile) Gdzie dok?adnie si? znajdowa?? Daleko od ostatnich zabudowa? by?ego PGR-u?[addsig]

KU
[quote=zimmek]Zobacz fotografie prywatne, mój katalog, fotki 'Zapomniany maj?tek'. Stan tego maj?tku jest tragiczny, jeden budynek nadpalony. Wystawiano przetargi lecz nic z tego chyba nie wysz?o. Dworek jest dobrze pilnowany co sam do?wiadczy?em podczas fotografowania tego miejsca :-).
pozdr.zimmek[/quote]

Cmentarz byl w centrum miasta, tylko trzeba bylo skr?cic w prawo, dworek jest dalej. podalem tylko kierunek jazdy z gdanska. Jak mog? znale?? prywatne zdj?cia?

dzieki za pomoc

ps. Dworek jest dalej i nie ma przy nim cmentarza[addsig]

zimmek
KU to nie ten dworek o którym my?la?em w?a?cicielami tego maj?tku od zawsze byli niemcy i oni le?? na rodzinnym cmentarzu o którym pisa? Ceo. Tak jak pisa?em obiekty s? nie?le pilnowane (zgod? na foto mo?na uzyska? w Bydgoszczy :-)) IKA zwiedzaj?c to miejsce to we? pod uwag?... tam zawsze nie?le straszy?o!!!

Ika
Zgadza si? .Dzia?y si? tam ró?ne dziwne rzeczy. Mnie nic takiego osobi?cie nie spotka?o, ale wiem,?e to prawda.
Zimmek, co wiesz o tym dworku? Znam jego ró?ne zakamarki, ale wiem niewiele. Mo?e napiszesz?
[addsig]

aldusia
IKA i zimmek,a zastanówcie czy to nie chodzi o Milewo tam jest taki dworek w by?ym PGR mieszka? w nim K.Gajewski obecny szewc z placu targowego[addsig]

Ika
Ju? si? zastanawia?am. Sat zasugerowa?,?e mo?e to chodzi? o Milewko i wydaje mi si? to najbardziej prawdopodobne.
W kronice ks. Mrossa jest notatka dotycz?ca miejscowo?ci Milewko: "...W?a?cicielami byli:Tucho?ka (1876 ), pó?niej v,Jagow, Fournier, wreszcie przeszed? maj?tek na skarb pa?stwa. W 1924 uleg? parcelacji. Resztówk? 45 ha wraz z pa?acem z XVIII w. posiad? prof. dr. Ludkiewicz Zdzis?aw i syn Jerzy (1924-1958 )..."
S? tu wymienieni w?a?ciciele wsi Milewko.Nie mam pewno?ci,czy byli tez w?a?cicielami pa?acu. Dowiadujemy si? tu jedynie ,?e ostatnimi w?a?cicielami by?a rodzina Ludkiewiczów.
To tyle co uda?o mi si? znale?? na ten temat :-) [addsig]

aldusia
Ja nie pisa?am o Milewku tylko o Milewie s? to dwie ró?ne miejscowo?ci bo Milewko jest na prawo a Milewo jest na lewo za wysypiskiem ?mieci :-? [addsig]

Ika
Jest tez notatka o Milewie. Ale i tam nie jest wspomniane nazwisko Koszmider.S? wymieniane tylko niemieckie nazwiska. Ostatnim w?a?cicielem, do 1945 roku by? major Kolenkopf. Po wyzwoleniu maj?tek przeszed? na w?asno?? pa?stwa polskiego i od tego czasu by? tam PGR[addsig]

Przejdź do forum:
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło