Września 16 2026 21:36:39
Nawigacja
· Strona G?ówna
· Artyku?y
· Download
· Forum
· Galeria
· Kontakt
· Szukaj
Zobacz temat
Nowe nad Wis??, Neuenburg an der Weichsel » Portal Nowego nad Wis?? » Forum
 Drukuj temat
Niezbadane, tajemnicze miejsca naszego miasta!
sat
Ostatnio rozkr?ci?y si? ciekawe komentarze po newsie

o naszym k?pielisku,tym samym odbieglismy od sedna sprawy.Sprawa jednak wydaje mi si? na tyle ciekawa,?e warto porozmawia? o niej tutaj.

Mamy Jezioro Czarownic,ale mamy te? Diabelsk? Gór?, a na domiar tego ostatnio spaceruj?c w lesie przypomnia?em sobie,?e dawno,dawno temu chodzi?em z kolegami na le?ne cmentarzysko...

Skierowa?em si? w miejsce ,gdzie mniej wi?cej ono by?o...g?stwiny nie nastraja?y mnie do tego by i?? dalej ,dalej.Pamieta?em to miejsce zupe?nie inaczej.Las by? mniej g?sty,ni?szy,by?o tam jasno.

Przesz?y mnie ciarki...my?la?em ,?e ju? cmentarza nie ma..nagle w?ród wielkich pni sosen pojawi? sie krzy?. Byli?cie tam???

arek
nie bylem tam , ale slyszalem kiedys o starym cmentarzu w lesie , podobno pochowano tam ludzi chorych na cholere .

A ja znam tz bardzo ciekawe miejce w naszym lesie . Otoz jest tam fajne jeziorko ktore jest cale porosniete i mozna chodzic po trawie ktora rosnie na wodzie!!!!!!!!! wejdzie sie na trawe i czuje sie jak faluje pod nogami fajna zabawa ale strasznie niebezpieczna po ten dywan moze sie zarwac....[addsig]

miasto-nowe.com
sat
...my?lisz ,?e na tym cmentarzu na który trafi?em, pochowano ludzi chorych na choler???

Kiedy tam chodzi?em dawno temu,by?y widoczne tablice ,nie pami?tam czy by?y daty,nazwiska,zawsze my?la?em ,?e to cmentarz jakich? ?o?nierzy,powsta?ców...Teraz sam nie wiem.

Na krzyz u ,który widzia?em jest data 1935r.Nie wiem co oznacza,czas powstania mogi?y,czas ustawienia krzy?a??

mchris
My?l?,?e ten krzy? jest tylko mementem,na okoliczno?? tej zarazy i ofiar.Przed prawie 50 laty,te? nie by?o wskazane tam chodzi?,gdy? nie znano jeszcze ewentualnych reakcji organizmu na hipotetyczne dzia?anie wirusów cholery,które mog?y by? w ziemi po pochówku tych nieszcz??ników.W latach 50-tych ,nie by?o jeszcze tak rozwini?tej wiedzy medycznej jak teraz.Dlatego ?rednia wieku wtedy by?a o 20 lat ni?sza jak teraz.

Wniosek prosty:chcia?e? prze?yc to nie chod? tam gdzie nie powiniene?.

sat
jeste? pewien,?e to ta mogi?a,ona znajduj? si? na mapie z 1928r.Najpierw przegl?da?em map?,pó?niej przypomnia?em sobie,?e co? takie by?o,?e to w?a?nie tam w dzieci?stwie jecha?o si? rowerem,i to by?o raczej w tajemnicy,po cichu,?e tam si? jedzie.My?lisz ,?e byli?my wtedy jeszcze zagro?eni zara?eniem ???

mchris
Lasy na pocz?tku lat 50-tych nie by?y takie bezpieczne jak teraz.Przypominam sobie apel w szkole,gdzie ?egnalismy dwóch kolegów,którzy zgin?li po wybuchu niewypa?u w tych okolicach.By? to 1953 rok.Mo?na by?o trafi? na grzyba,albo na min?.Taka ruska ruletka.Co do tego cmentarzyska zara?onych,to g?owy nie dam,czy to by?o w miejscu oznaczonym na mapie,czy troch? w gór? i w lewo.Dwa lata temu,po przesz?o 42 latach,gdy sobie chcia?em w tym lesie przypomnie? stare scie?ki ,stwierdzi?em,?e wszystko zmieni?o si? nie do poznania.Podobnie zreszt? jak parów.Kiedy? praktycznie z paroma drzewkami,innym zjazdem do parowu.Dzisiaj zasypany na pocz?tku ?mieciami,w parowie du?e drzewa.tak ?e praktycznie tylko nazwa zosta?a.

sat
..o niewypa?ach w tamtych latach wci?? ostrzegano.W szko?ach o tym si?nawet czytanki czyta?o.Mówisz 1953r. przecie? to par? lat po wojnie, wi?c le?a?o tego w ziemi pe?no.Mówisz,?e parów zaro?ni?ty.By?em w te wakacje na spacerze.Wybra?em si? w stron? Diabelskiej Góry.Mam zdj?cia-tam wygl?da jak w afryka?skim buszu.Do Diabelskiej nie dotar?em.Pami?tasz Diabelsk? Gór??

arek
do diabelskiej nie problem dojsc... fajnie zjezdzalo sie na tam na linach po scianie , ja tam juz dwa lata nie bylem , a w parowie to wiem ze kolo pgr-u, tez byl jakis cmentarz tylko nie wiem gdzie dokladnie i kogo cmentarz.

a ten krzyz to do teraz jest w lesie? a gdzie dokladnie ?[addsig]

miasto-nowe.com
sat
jad?c od strony weterynarii dojedziesz do lasu...zaraz na pierwszym skrzy?owaniu le?nym jest droga w lewo,jedziesz (idziesz) 50 metrów i skr?casz w prawo-krzy? widac 15 -20 m dalej...nie id? sam......hehe

sat
aha-na mapie z 1928r.(mapka nr 3) wida? cmentarz..patrz na kraw?d? mapy "Alter Khf" -powi?ksz dobrze!

Nie jestem z Nowego,wi?c nie mam du?ego poj?cia o opisanych miejscach.

Kojarz? jedynie "jezioro Czarownic",ale nie o tym chcia?am pisa?.)

Czytaj?c posty o zarosnietym i zapuszczonym cmentarzu w lesie czy o Diabelskiej górze,nasz?a mnie straszna ochota,by zobaczy? te miejsca,podczas mojej najbli?eszj wizyty w Nowem.

Lubi? to miasteczko i uwa?am,?e naprawd? ma swój urok i posiada "aur?" tajemniczo?ci...,a mo?e kto? podejmie si? oprowadzenia mnie po najciekawszych-tajemniczych miejscach NOwego?

sat
..tak Nowe jest tajemnicze !!

My?l?,?e znajdzie si? kto? jeszcze bardziej tajemniczy,kto ci? oprowadzi po tych miejscach -warunek,?e przyjedziesz do Nowego.

Zapraszamy !

Do Nowego przyjade napewno,swoja droga- Dzieki za zaproszenie

Hmm...i chyba juz wiem kto mnie zaprowadzi do tych miejsc owianych tajemnica...

Ciekawe czy si? zgodzi....i czy wpadnie na to,ze to o nim mowa...(hihi)

Pozdrówka

sat
...wypadnie,wpadnie!..tylko map? z 1928r. musi przestudiowa?.Przyje?d?aj do Nowego rych?o!

arek
Siema! co to za nawijka o mnie? )))

Wiadomo , ?e moge Ciebie oprowadzi? zreszt? sama wiesz

Wiem gdzie jest Diableska Góra, wiem gdzie jest zarosniete jezioro w lesie, hmmmmmm no coz, co jeszcze wiem nie wiem )))))) Ale my?le , ze sie dowiem . A ta weterynrania to gdzie jest????? w ogole o jakim cmentarzu mowa? o tym w lesie czy o tym kolo pgr-u??? [addsig]

miasto-nowe.com
...Ok.no to Ceo?,szykuj si?-Jak przyjad? to idziemy na d?uuugi spacer,poodwiedza? te miejsca

A je?li chodzi o cmentarz...to chcia?abym doj?c do tego wlesie

pozdrawiam pa

mchris
Ceo,przygotuj si? dobrze na ten spacer.Tylko nie pomyl parowu z cmentarzem w lesie.

arek
hm widze ze wg was tu sie na Survival zanosi , ale akurat dosyc dobrze znam tereny i doskonale sie orientuje w lesie , raczej sie nie zgubimy))))[addsig]

miasto-nowe.com
mchris
To super,?e mimo ,?e masz samochód,walisz jeszcze per-pedes.Na stare lata jak znalaz?.Szkoda,?e nie mog?e? tych okolic Nowego ogl?da? 40 lat temu.Dzika przyroda i wysypisko ?mieci zrobi?o swoje.Parow by? kiedy? w Nowem tym samym czym jest teraz Plac Zamkowy.Kup? zabaw,atrakcji.Jak tam by?em ostatnio,to sie prze?egna?em.Wszystko zaro?ni?te.Powodzenia,mo?e zdob?dziesz tytu? przewodnika roku.

arek
HMMMMM teraz to tez plac zabaw. Bynajmniej byl taki ten parow dla mnie jakies 3-4 lata temu. Zjezdzalismy na linach po prawie pionowej scianie co zwa ja "Sowa" biegalo sie i sie szukalo , wymyslalismy rozne zabawy, a nawet chodzilo sie na ognisko, podobno to zakazne na tym terenie. No a autem to raczej nie da rady dojechac do Diabelskiej Gory))))[addsig]

miasto-nowe.com
Przejdź do forum:
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło