Września 16 2026 22:14:39
Nawigacja
· Strona G?ówna
· Artyku?y
· Download
· Forum
· Galeria
· Kontakt
· Szukaj
Zobacz temat
Nowe nad Wis??, Neuenburg an der Weichsel » Portal Nowego nad Wis?? » Forum
 Drukuj temat
Miasto Nowe wita!
nimius
masz racj? Valgrafka..sat machn?? te? zdj?cie "t?czy" i powiedzia?, ?e zachód s?o?ca by?o od Tryla...to nie mo?liwe, a jednak takie odnosi si? wra?enie....

Nowe wiosn? wyg?ada ca?kiem nie?le

MASZ ARCJ? LUDZIE SI? STARAJ??

jest czy?ciutko i ca?kiem ?adnie

mi?o si? zrobi?o!

PUM rzeczywi?cie sie stara!BRAWO!

W Nowem brakuje mi jakiego? du?ego parku (mile widziana fontanna) Dla tutystów by?oby to mi?e miejsce do odpoczynku po podró?y. Mog?by si? znajdowa? gdzie? na skarpie-przy okazji mo?naby podziwia? pi?kne widoki.

masz racj?

Fontanna? Co WY??

Ika
Dlaczego si? dziwisz Anonimie. Przed wojn? w Nowem, na miejscu dzisiejszego cmentarza radzieckiego znajdowa? si? Ogródek Jordanowski z fontann?, która zreszt? jest tam do dzisiejszego dnia. Dlaczego wi?c my nie mo?emy mie? takiego miejsca? Ja jestem za.

Jest wspania?e miejsce tzw.Ogród,przy ko?ciele ?w.Maksymiliana,niestety sprzedany.Teraz pe?ni chyba funkcj? magazynu .?al tego miejsa,?al.

Zgadzam sie z tob? Anonimie. Wspania?e miejsce sk?d mo?na podziwia? widoki.

dumbledore
W?odarze miasta zapomnieli o wszystkim, liczy si? "geszeft" . Po co komu fontanna czy taras widokowy, je?li mo?na zezwala? na umiejscowianie magazynów obok zabytków, niszczy si? to co zosta?o stworzone przez wiek ca?y...s? ludzie którzy pami?taj? ogród - miejsce rozrywki wi?kszo?ci nowian...Tam grano w szachy...nie tylko tradycyjne, ale i na posadzce kafelkowej, kiedy, nie by?o szachów zabawiano si? ta?cem w tym miejscu, byli mi?o?nicy kart...skata, maccao, czy nawet pokerka...la?o si? piwo z beczek...oj by?o fajnie

Dlaczego nikt nie chce prowadzi? OGRODU???

Trafi?em na Wasze forum przypadkiem. Mi?o wiedzie?, ?e w Nowem równie? s? ludzie, którzy pasjonuj? si? histori? swojego miejsca. Postanowi?em si? odezwa?, bo odwiedza?em Wasze miasto wielokrotnie i bardzo je lubi? - mam zwi?zane z nim mi?e wspomnienia (z dzieci?stwa zw?aszcza).

My?l?, ?e jako cz?owiek z zewn?trz mog? co nieco Wam podpowiedzie?, cho? "specjalist? od turystyki" nie jestem.

Turystów nie skusicie niestety zabytkami (w ko?cu to raptem 2 ko?cio?y na krzy? i resztki zamku), ani wyszukanymi rozrywkami kulturalnymi - i nic na to nie poradzicie, Nowe to nie Gda?sk, ani Toru?.

Moim zdaniem Nowe mo?e przede wszytskim nastawi? si? na kompleksow? obs?ug? ludzi przyje?d?aj?cych do okolicznych wsi - oni przyje?d?aj? nad jeziora, do lasów, ale potrzebuj? co? je??, gdzie? spa?, zaoptrzyc si? w niezb?dne artyku?y.

Zacz?? powinno si? od ulokowania na rynku punktu informacji turystycznej, w którym by?yby zbierane informacje o wszelkich miejscach noclegowych, gospodarstwach agroturystycznych w okolicy, info ( zw?aszcza mapy! - najlepiej bezp?atne) pokazuj?ce le?ne szlaki (np. jak dojecha? nad ??kosz, czy Radodzierz). Oczywiscie je?li macie osoby, które mog? po mie?cie oprowadzi?, pokaza? co? ciekawego, znaja jego histori? - to kontakt do takich osób bezwzgl?dnie powinien si? w tym punkcie równie? znale??.

Na "jedynce" przy wjazdach do miasta i na wysoko?ci rynku umie?ci? du?e wyra?ne tablice informuj?ce, ?e taki punkt it na rynku jest.

Druga sprawa to knajpy bo na nich tak na prawd? mo?na zarobi? najwi?cej (ka?dy turysta musi zje??, a wielu równiez wypi?

Wprawdzie w Nowem ostatni raz by?em do?? dawno (nie licz?c przejazdów "jedynk?" przez miasto), ale z tego co pami?tam nie ma ich zbyt wiele, a te co s? to albo denne knajpo-restauracje z wystrojem a la pó?ny Gomu?ka, albo typowe "kufloteki" z piwem za 3 PLN i sta?? klientel? wygl?daj?c? tak, ?e raczej przeci?tny turysta b?dzie j? omijal szerokim ?ukiem. Potrzeba jakiejs knajpy, a w?a?ciwie wielu "z klimatem". Najlepiej gdyby kilka by?o zlokalizowanych w centrum - przy rynku, na zamku (tamtejszy lokal wspominam do?? ch?odno - ale byc mo?e co? si? zmieni?o).

Nast?pna sprawa to zamek - to nic, ?e zosta?y z niego smetne resztki - jesli tylko "zal?g?oby" si? w nim jakies bractwo rycerskie, które o?ywi?oby go turniejami, "ucztami z epoki" etc - to mog?oby bardzo przyci?gn?? turystów, zw?aszcza jesli b?dzie dobrze zareklamowane.

Je?li z tymi podziemnymi przej?ciami to prawda - to mo?e by? bomba! Odpowiednio zareklamowane by?oby magnesem. Naprawd? niewiel jest miejsc w Polsce, gdzie mo?na sobie chodzi? po mie?cie jakimi? starymi tunelami. (warto wymy?li? dodatkowo jak?? bajk? o ukrytej bursztynowej komnacie, czy czym? takim )

To tyle na razie.

Pozdrowinia z Gda?ska dla wszystkich Nowiaków (Nowian?)

Truskawa
Anonim dobrze gada, pomys? z punktem turystycznym to niez?y koncept..

..::TRUSKAW ZACIEKAWIONY::..

Na Plac Zamkowy przyjecha?a w?a?nie spora wycieczka (autokar z Wroc?awia). Z tego co si? domy?li?em, to mo?e by? kurs przewodników turystycznych. S? to doro?li ludzie a jeden z nich t?umaczy jak opowiada? o zabytkach. Poszli w kierunku fary... Jak wida?, Nowe jest punktem na szlaku turystycznymSmile Powinni?my zwróci? baczniejsz? uwag? na informacj? turystyczn?. Wiadomo?ci o Nowem dost?pne w przewodnikach nie zawsze s? aktualne. Czyta?em ostatnio, ?e - "W zacisznym parku miejskim po zachodniej stronie muru stoi niewielki amfiteatr, w którym latem organizowane s? koncerty i festyny".
[addsig]

Haha, bardzo nieaktualne s? te dane

czarny
to przewa z tym... tunelem...

w pewnym momencie jest po prostu ZAWALONY...

jego "odbudowa" jest skarbonk?...

potrzeba WIELE WIELE kasy, której przecie? mi?o?ciwie nam ponuj?cy urz?d gminy NIE MA

OK!

do zobaczenia...

Oby wi?cej takich g\rup

Przejdź do forum:
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło