|
Miasto Nowe wita!
|
| nimius |
Dodany dnia 12-03-2005 15:06
|

Użytkownik
Data rejestracji: 02.03.05
|
masz racj? Valgrafka..sat machn?? te? zdj?cie "t?czy" i powiedzia?, ?e zachód s?o?ca by?o od Tryla...to nie mo?liwe, a jednak takie odnosi si? wra?enie.... |
| |
|
|
|
Dodany dnia 16-04-2005 14:22
|
|
Nowe wiosn? wyg?ada ca?kiem nie?le |
| |
|
|
|
Dodany dnia 16-04-2005 15:02
|
|
MASZ ARCJ? LUDZIE SI? STARAJ?? |
| |
|
|
|
Dodany dnia 16-04-2005 21:34
|
|
jest czy?ciutko i ca?kiem ?adnie |
| |
|
|
|
Dodany dnia 17-04-2005 19:30
|
|
mi?o si? zrobi?o! |
| |
|
|
|
Dodany dnia 18-04-2005 16:02
|
|
PUM rzeczywi?cie sie stara!BRAWO! |
| |
|
|
|
Dodany dnia 18-04-2005 17:50
|
|
W Nowem brakuje mi jakiego? du?ego parku (mile widziana fontanna) Dla tutystów by?oby to mi?e miejsce do odpoczynku po podró?y. Mog?by si? znajdowa? gdzie? na skarpie-przy okazji mo?naby podziwia? pi?kne widoki.
|
| |
|
|
|
Dodany dnia 18-04-2005 20:31
|
|
masz racj? |
| |
|
|
|
Dodany dnia 20-04-2005 15:11
|
|
Fontanna? Co WY?? |
| |
|
|
| Ika |
Dodany dnia 20-04-2005 15:28
|

Użytkownik
Data rejestracji: 10.01.05
|
Dlaczego si? dziwisz Anonimie. Przed wojn? w Nowem, na miejscu dzisiejszego cmentarza radzieckiego znajdowa? si? Ogródek Jordanowski z fontann?, która zreszt? jest tam do dzisiejszego dnia. Dlaczego wi?c my nie mo?emy mie? takiego miejsca? Ja jestem za. |
| |
|
|
|
Dodany dnia 20-04-2005 15:56
|
|
Jest wspania?e miejsce tzw.Ogród,przy ko?ciele ?w.Maksymiliana,niestety sprzedany.Teraz pe?ni chyba funkcj? magazynu .?al tego miejsa,?al. |
| |
|
|
|
Dodany dnia 20-04-2005 16:44
|
|
Zgadzam sie z tob? Anonimie. Wspania?e miejsce sk?d mo?na podziwia? widoki. |
| |
|
|
| dumbledore |
Dodany dnia 20-04-2005 19:09
|
Użytkownik
Data rejestracji: 06.02.04
|
W?odarze miasta zapomnieli o wszystkim, liczy si? "geszeft" . Po co komu fontanna czy taras widokowy, je?li mo?na zezwala? na umiejscowianie magazynów obok zabytków, niszczy si? to co zosta?o stworzone przez wiek ca?y...s? ludzie którzy pami?taj? ogród - miejsce rozrywki wi?kszo?ci nowian...Tam grano w szachy...nie tylko tradycyjne, ale i na posadzce kafelkowej, kiedy, nie by?o szachów zabawiano si? ta?cem w tym miejscu, byli mi?o?nicy kart...skata, maccao, czy nawet pokerka...la?o si? piwo z beczek...oj by?o fajnie
|
| |
|
|
|
Dodany dnia 23-04-2005 13:24
|
|
Dlaczego nikt nie chce prowadzi? OGRODU??? |
| |
|
|
|
Dodany dnia 27-04-2005 23:42
|
|
Trafi?em na Wasze forum przypadkiem. Mi?o wiedzie?, ?e w Nowem równie? s? ludzie, którzy pasjonuj? si? histori? swojego miejsca. Postanowi?em si? odezwa?, bo odwiedza?em Wasze miasto wielokrotnie i bardzo je lubi? - mam zwi?zane z nim mi?e wspomnienia (z dzieci?stwa zw?aszcza).
My?l?, ?e jako cz?owiek z zewn?trz mog? co nieco Wam podpowiedzie?, cho? "specjalist? od turystyki" nie jestem.
Turystów nie skusicie niestety zabytkami (w ko?cu to raptem 2 ko?cio?y na krzy? i resztki zamku), ani wyszukanymi rozrywkami kulturalnymi - i nic na to nie poradzicie, Nowe to nie Gda?sk, ani Toru?.
Moim zdaniem Nowe mo?e przede wszytskim nastawi? si? na kompleksow? obs?ug? ludzi przyje?d?aj?cych do okolicznych wsi - oni przyje?d?aj? nad jeziora, do lasów, ale potrzebuj? co? je??, gdzie? spa?, zaoptrzyc si? w niezb?dne artyku?y.
Zacz?? powinno si? od ulokowania na rynku punktu informacji turystycznej, w którym by?yby zbierane informacje o wszelkich miejscach noclegowych, gospodarstwach agroturystycznych w okolicy, info ( zw?aszcza mapy! - najlepiej bezp?atne) pokazuj?ce le?ne szlaki (np. jak dojecha? nad ??kosz, czy Radodzierz). Oczywiscie je?li macie osoby, które mog? po mie?cie oprowadzi?, pokaza? co? ciekawego, znaja jego histori? - to kontakt do takich osób bezwzgl?dnie powinien si? w tym punkcie równie? znale??.
Na "jedynce" przy wjazdach do miasta i na wysoko?ci rynku umie?ci? du?e wyra?ne tablice informuj?ce, ?e taki punkt it na rynku jest.
Druga sprawa to knajpy bo na nich tak na prawd? mo?na zarobi? najwi?cej (ka?dy turysta musi zje??, a wielu równiez wypi?
Wprawdzie w Nowem ostatni raz by?em do?? dawno (nie licz?c przejazdów "jedynk?" przez miasto), ale z tego co pami?tam nie ma ich zbyt wiele, a te co s? to albo denne knajpo-restauracje z wystrojem a la pó?ny Gomu?ka, albo typowe "kufloteki" z piwem za 3 PLN i sta?? klientel? wygl?daj?c? tak, ?e raczej przeci?tny turysta b?dzie j? omijal szerokim ?ukiem. Potrzeba jakiejs knajpy, a w?a?ciwie wielu "z klimatem". Najlepiej gdyby kilka by?o zlokalizowanych w centrum - przy rynku, na zamku (tamtejszy lokal wspominam do?? ch?odno - ale byc mo?e co? si? zmieni?o).
Nast?pna sprawa to zamek - to nic, ?e zosta?y z niego smetne resztki - jesli tylko "zal?g?oby" si? w nim jakies bractwo rycerskie, które o?ywi?oby go turniejami, "ucztami z epoki" etc - to mog?oby bardzo przyci?gn?? turystów, zw?aszcza jesli b?dzie dobrze zareklamowane.
Je?li z tymi podziemnymi przej?ciami to prawda - to mo?e by? bomba! Odpowiednio zareklamowane by?oby magnesem. Naprawd? niewiel jest miejsc w Polsce, gdzie mo?na sobie chodzi? po mie?cie jakimi? starymi tunelami. (warto wymy?li? dodatkowo jak?? bajk? o ukrytej bursztynowej komnacie, czy czym? takim )
To tyle na razie.
Pozdrowinia z Gda?ska dla wszystkich Nowiaków (Nowian?) |
| |
|
|
| Truskawa |
Dodany dnia 29-04-2005 00:55
|
Użytkownik
Data rejestracji: 07.12.04
|
Anonim dobrze gada, pomys? z punktem turystycznym to niez?y koncept..
..::TRUSKAW ZACIEKAWIONY::.. |
| |
|
|
|
Dodany dnia 07-05-2005 10:09
|
|
Na Plac Zamkowy przyjecha?a w?a?nie spora wycieczka (autokar z Wroc?awia). Z tego co si? domy?li?em, to mo?e by? kurs przewodników turystycznych. S? to doro?li ludzie a jeden z nich t?umaczy jak opowiada? o zabytkach. Poszli w kierunku fary... Jak wida?, Nowe jest punktem na szlaku turystycznym Powinni?my zwróci? baczniejsz? uwag? na informacj? turystyczn?. Wiadomo?ci o Nowem dost?pne w przewodnikach nie zawsze s? aktualne. Czyta?em ostatnio, ?e - "W zacisznym parku miejskim po zachodniej stronie muru stoi niewielki amfiteatr, w którym latem organizowane s? koncerty i festyny".
[addsig] |
| |
|
|
|
Dodany dnia 07-05-2005 11:44
|
|
Haha, bardzo nieaktualne s? te dane |
| |
|
|
| czarny |
Dodany dnia 08-05-2005 19:46
|
Użytkownik
Data rejestracji: 07.05.05
|
to przewa z tym... tunelem...
w pewnym momencie jest po prostu ZAWALONY...
jego "odbudowa" jest skarbonk?...
potrzeba WIELE WIELE kasy, której przecie? mi?o?ciwie nam ponuj?cy urz?d gminy NIE MA
OK!
do zobaczenia... |
| |
|
|
|
Dodany dnia 09-05-2005 06:06
|
|
Oby wi?cej takich g\rup |
| |
|