Sierpnia 10 2026 19:50:58
Nawigacja
· Strona G?ówna
· Artyku?y
· Download
· Forum
· Galeria
· Kontakt
· Szukaj
Zobacz temat
Nowe nad Wis??, Neuenburg an der Weichsel » Portal Nowego nad Wis?? » Forum
 Drukuj temat
Co z tym Neuenburgiem???
sopocianka
Quote:

On 2005-05-10 17:54, dumbledore napisa?:

a co pami?tasz Sopocianko o Nowem? Sprawdzimy twoj? wiarygodno??

Pewno nie jedne wakacyje tu sp?dzi?a?..

Pamietam wiele pozarow, bo moglam krecic (po znajomosci) syrena alarmowa przy zamku!

dumbledore
Ty? krewna jakiego? stra?aka ...jakie lata...konkretniej mów sopocianko..
[addsig]

sopocianka
nie krewna tylko to byli koledzy mojego Wujka!

dumbledore
Ale fajnie, ?e pami?tasz otwieranie drzwi do straznicy - pomaganie stra?akom w nocy, podczas po?aru, bo my?my buszowali po "górkach" przyzamkowych haha ja ci? chyba kojarze sopocianko z pewn? osoba, która przybywa?a na wakacje po rozdaniu ?wiadectw i wyje?d?a?a na koniec wakcji Dobrze pami?tasz Nowe...z wakacji
[addsig]

sopocianka
nie tylko z wakacji, bo w miedzyczasie tez bywalam,ale pozniej juz podroslam troszeczke i biegac nie bylo z kim.

kabest47
sopocianko, wzi??bym ci? na barana i te? pobiega?!

sopocianka
nie wiem w jakiej jestes kondycji i czy bys za mna nadazyl?

sopocianka
a czy w nowem jest jakas sciezka do biegania? trzebaby sie tym zajac!

kabest47
ale jakie k?ty i zak?tki bym przed Tob? odkry?!!!

sopocianka
tylko nie wiem jak to odebrac?

sopocianka
ale na tym miejscu powinno sie glownie zastanawiac, jak to Nowe zmienic na lepsze, a nie prywatnie...

kapa
UWAGA!!! Tylko w ten sposób mog? zach?ci? Was do zajrzenia do galerii. W kategorii DAWNIEJ w podkatalogu Nowianie w starych fotografiach obejrze? mo?na wspania?? kolekcj? zdj?? rodziny Strippentow przys?ane przez Ricisterna. Dzi? ju? nikt z tej rodziny nie mieszka w Nowem. Ale by?a to rodznia która przez co najmniej dwa wieki zamieskiwa?a w naszym miasteczku. W kolekcji mo?emy obejrze? trzy pokolenia od FRau Augusty do najm?odszych - w tym Ricciego np. w przedszkolu.

Z Ry?kiem - jak sie okazuje biegali?my po ruinach, chodzili?my do kina objazdowego u Borkowskiego. Z Kazikiem i He?kiem Strippentow chodzili?my razem do szko?y - st?d oni te? s? w innych miejscach galerii.

Rzadko si? zdarza - a naszym portalu po raz pierwszy? ?eby tak kompletna dokumentacja fotograficzna jednej rodziny. Zajrzyjcie.
[addsig]

Obejrza??m kolekcj?. Faktycznie to do?? ciekawe. Nikt z tej rodziny ju? tu nie miaszka. Pewnie nikt nie zagl?da na Portal, ale my o nich dyskutujemy. Prócz tego, ?e zamieszkiwali Nowe przez 2 wieki, czy zas?u?yli si? czym? szczególnym? W polskich stronach na Google nie ma nic pod has?em "Strippent".

[ Edytowane przez paki Data 02-06-2005 ]

animag
Mylisz si? Paki, oni tu siedza co dnia na portalu

kapa
Paki zajrzyj w Galerii do Wizytowek i znajdziesz tam Jana Strippentowa i jego zakalad na S?dowej 13. Ten zaklad po wojnie sta? sie zacz?tkiem NFM - zaklad przy 19 lutego Czuwaj!
[addsig]

Ricistern
paki- nie ma zamiaru cie przekonywac jak dlugo moja rodzina mieszkala w tym miescie, gdyz to raczej jest "nasza" prywatna sprawa, ale jest jedno "ale"- pochwal sie swoimy korzeniami... Nie biez tego zlosliwie, a raczej jako male przywiazanie do miejsca gdzie sie urodzilem. Rici

rudy_ment
My?la?em, ?e po to jest ten portal aby nowianie mogli spojrze? za siebie i przed siebie. Chyba nie jest wa?ne kogo rodzina jak d?ugo mieszka tu nad Wis?? - czy kilkaset, czy 60 lat jak moja, czy jeszcze krócej - wszyscy s?, byli neuenburczykami.

Dr. Neumanna nie w?ród ?ywych, burmistrza Kuchczy?skiego, biskupa Rednera, burmistrza Werdena (XVI w) te? - czy znaczy ?e nie mamy o nich my?le?, wspomina? - bo urodzili si? ciutek wcze?niej ni? my?

Chwalmy si? naszymi przodkami. Tacy tylko tu ?yli nie ma drugiego takiego Nowego/ Neuenburga - chocia? k?ocili?my si? z ich nadmiaru.

maciek
Kazdy mieszkaniec nie zaleznie od tego jak dlugo zyl w Nowem wlozyl wen czesc swego zycia.

Ja choc sie w Nowem nie urodzilem cho?§ mieszkalem w nim tylko 15 pierwszych lat swego zycia czuje sie zagladajac na portal jakbym znów mial troche korzeni, co znacznie poprwaia mi nastruj.

ZAKOPMY WSZTSTKO TO CO ZLEGO STALO SIE PO WOJNIE, NIE DZIELMY NOWIAN NA TUBTLCÓW, BOSYCH ANTKÓW I INNYCH PRZYJEZDNYCH.

Moje uszanowanie Rici,
[addsig]

animag
Chyba nikt tu nie robi takich podzia?ów Maciek.

Ja nie zauwa?y?am tego - bosy czy nie bosy Antek, kociewiak, czy Kaszub, warszawiak czy nowianin..wsio rawno.

Ten portal spaja wszelakie ma?ci, i mi?o ogl?da? fotki wrzucone przez Ricciego, Kabesta,Kap?..s?uchac wspominek Danki pod fotkami, obejrze? rodzink? Streppentowów..i wiedzie?, ?e zacz?tek ich warsztatu by? podestem dla PFM Nowe, a pó?niej KLOSE...

kabest47
jako stary oldbird, w moim Neuenburgu, dzi?ki portalowi jestem jak u siebie, jakbym nigdy st?d nie wylecia?, to dzi?ki wspomnieniom Mchrisa, Kapy, Riciego, troch? jeszcze Satowi, ale tak?e, dzi?ki wspólczesnym ?rodkom, realizowanym przez Zimmka, Ceo, Mafioso, neuemastera, przypomnieniom IKI, komentarzom wielu, wielu anonimowych? i dociekliwych znajomych i nieznajomych.

ale z tym miejscem wi??e mnie nie tylko miejsce urodzenia. cz??? do?wiadcze? z dzieci?stwa i m?odo?ci rozwlek?em w ró?nych postach, komentarzach, spostrze?eniach i z?o?liwo?ciach tu zamieszczonych.

Przejdź do forum:
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło