| Autor |
Kongres Kociewski 2010 r |
wiola
Użytkownik
Data rejestracji: 17.05.05 |
| Dodane dnia 08-07-2010 22:34 |
|
|
Zastanawiam się kto z portalowiczów i gości odwiedzających nasz portal był na tegorocznym kongresie. Kto był , bo dostał zaproszenie, a kto- bo się sam własnymi drogami dowiedział.
Wiola |
|
|
| Autor |
RE: Kongres Kociewski 2010 r |
wiola
Użytkownik
| Dodane dnia 23-07-2010 23:38 |
|
|
No widzę,że nikt...
Wiola |
|
|
| Autor |
barbaros
Użytkownik
Data rejestracji: 04.11.05 |
| Dodane dnia 24-07-2010 13:08 |
|
|
To może podziel się, wiola, swoimi spostrzeżeniami. Chętnie się dowiem jak zorganizowano tegoroczny kongres. Twoje refleksje to dla mnie jedyna możliwość. Pozdrawiam
barbaros |
|
|
| Autor |
sat
Super Administrator

Miejscowość: Nowe
Data rejestracji: 25.12.02 |
| Dodane dnia 24-07-2010 21:08 |
|
|
Nie bardzo rozumiem o co chodzi, może Bonka tu zajrzy i nas uświadomi : O co chodzi z tym ostatnim kongresem.
Podpinam linka do info: http://kongres.blog.onet.pl/KOMUNIKAT,2,ID409307437,n
Edytowane przez sat dnia 24-07-2010 21:08 |
|
|
| Autor |
Bonka
Użytkownik
Data rejestracji: 12.05.07 |
| Dodane dnia 31-07-2010 21:07 |
|
|
|
sat napisał/a:
O co chodzi z tym ostatnim kongresem.
Witam
Zajrzałam 
Pierwszy raz po dłuugim czasie.
Co co chodzi?
Żebym to ja wiedziała...
Zajmowałam się sprawami kongresu przez pół roku. Czułam się znakomicie w tej roli. Niestety jestem idealistką.
W życiu nie zawsze można robić to, czego byśmy chcieli. Czasem jest tak, że działają siły na które nie mamy żadnego wpływu.
Tak jest i w tym przypadku.
Ale nie smućmy się, kto wie co się jeszcze wydarzy?
Kociewie to nie tylko "regionaliści" którzy mają głos... Kociewie to my wszyscy razem i każdy z nas z osobna.
Pozdrawiam wszystkich dobrych, starych znajomych 
|
|
| Autor |
wiola
Użytkownik
| Dodane dnia 05-08-2010 14:53 |
|
|
Witam po urlopie ( moim) :-). Sat- pytasz o co tu chodzi- no napisałam- byłam ( jestem ) ciekawa kto był na tegorocznym kongresie.
Bonka- to ,ze zajmowałaś się kongresem- prawie każdy wie i chwała Ci za to! No a jeżeli chodzi o regionalistów- to akurat wiem kto był a kto nie. Byłam ciekawa kto spoza tego grona uczestniczył.
A jeżeli już rozmawiamy to - Bonka- jestem ciekawa do czego służyły sprawozdania placówek oświatowych z działalności regionalnej z ostatnich lat. Notabene- super pomysł,bo mozna to zebrać to w jakąś broszurkę i rozesłać po placówkach. Niech inni zobacza z czego można skorzystac, podparzeć u kogo zasiegnąć porady. Jeżeli to nie temat na forum-to przepraszam.
Babrabos-pytasz o refleksje po kongresie-niestety byłam tylko na niewielkiej części, resztę znam z opowiadań. Co mi utkwiło w pamięci- świetny występ ,,Kociewskiego reggae'' w Świeciu. Będzią oni też w Nowem w sobotę 7 lipca- Festyn Osiedlowy- polecam.
Wiola |
|
|
| Autor |
Bonka
Użytkownik
| Dodane dnia 05-08-2010 15:37 |
|
|
Witaj Wiola
Chwilunia, Sat prosił o dwa słowa wyjaśnienia( w linku jaki dodał sprawa dotyczy bezpośrednio mojej osoby), więc się odezwałam.
wiola napisał/a: jestem ciekawa do czego służyły sprawozdania placówek oświatowych z działalności regionalnej z ostatnich lat. Notabene- super pomysł,bo mozna to zebrać to w jakąś broszurkę i rozesłać po placówkach. Niech inni zobacza z czego można skorzystac, podparzeć u kogo zasiegnąć porady.
Materiały dotyczące edukacji regionalnej w dużej mierze są u mnie. Jeśli chodzi o ankiety, to spłynęły do mnie wyłącznie te z powiatu świeckiego ( mam już gotowe wyniki), reszta jest u Mirki w Ognisku.
Raport o stanie edukacji regionalnej na Kociewiu powstanie. Pracuję nad nim. Na to potrzeba czasu.
Tylko coś mi się zdaje, że Ty Wiola nie masz nawet pojęcia ile tego jest, jaki to ogrom materiałów. Wszystko niezwykle ciekawe.
Z tego nie "broszurkę" by wydał, ale całkiem grubą książkę.
W tej sprawie współpracuję w WSG. Jak tylko Mira mi prześle materiały , które u niej zalegają będzie można rozpocząć kolejne działania.
Więc spokojnie, nie pali się.
Pozdrawiam serdecznie |
|
| Autor |
wiola
Użytkownik
| Dodane dnia 05-08-2010 16:09 |
|
|
No nie , nie mam pojęcia ile tego jest :-). Jeżeli nie masz całości, to moze chociaż te ze świeckiego ?... ale to nie moje kompetencje- więc się nie wtrącam.
Pozdrawiam
Wiola |
|
|
| Autor |
Bonka
Użytkownik
| Dodane dnia 05-08-2010 20:43 |
|
|
Jeśli nie spłyną do mnie materiały z Ogniska, raport obejmie tylko szkoły i instytucje kulturalne, które do mnie przesłały swoje sprawozdania.
Chcę też opracować Mapę Izb Regionalnych na Kociewiu.
Jest tego dużo. 
Nie wiem kiedy to skończę.
Jak do tej pory jedyną pomocą w tej materii służy mi moja uczelnia, wszyscy inni mają to gdzieś...
Pozdrawiam
Edytowane przez Bonka dnia 05-08-2010 20:46 |
|
| Autor |
wiola
Użytkownik
| Dodane dnia 05-08-2010 21:11 |
|
|
Prosiłaś o pomoc i odmówili?????
Wiola |
|
|
| Autor |
wiola
Użytkownik
| Dodane dnia 06-08-2010 10:42 |
|
|
Oczywiście- mówimy o wydarzeniach ,,kongresowych''. Trochę w róznych częściach kociewia już ich było, no i jeszcze będą.
Wiola |
|
|
| Autor |
Bonka
Użytkownik
| Dodane dnia 06-08-2010 16:02 |
|
|
Nie wiem czy nasza dyskusja ma sens.
Kociewski Rok Kongresowy to wyłącznie duża nazwa.
Nawet ładna.
Szkoda.
Tak naprawdę i bez tego na Kociewiu dzieje się bardzo dużo, tylko nie mówi się o tym.
Może wiesz dlaczego?
Czytałaś Wiolu może artykuł ( i wykład w dniu Starogardzkim)
"Jak się ma współczesne Kociewie"?
http://kociewiacy.pl/main/index.php?option=com_content&task=view&id=963&Itemid=78
Prawda, że jest tego bardzo dużo?
Tak naprawdę jest tego o wiele więcej.
Pierwszy przykład z brzegu, z mojego doświadczenia :
autor artykułu nawet nie wspomniał o mojej działalności.
Dlaczego?
Przecież wie co robię.
http://picasaweb.google.com/Bonka69
http://picasaweb.google.com/kongres.swiecie/
Uważam, że dla dobra naszej Małej Ojczyzny powinniśmy wszyscy patrzeć w jedną stronę, niestety jest inaczej.
Pozdrawiam
Edytowane przez Bonka dnia 06-08-2010 16:04 |
|
| Autor |
nimius
Użytkownik

Data rejestracji: 02.03.05 |
| Dodane dnia 06-08-2010 21:35 |
|
|
Bonka, myślę że ta część Kociewia, którą ty i Wiola reprezentujecie, ich zupełnie nie interesuje...myślę że uważają nas za "przyszywanych" kociewiaków. Nie zagłębiam się, nie znam się na tym, ale tak od lat to odbieram.
Długie lata prenumerowałem KMR o Kociewiu, przestałem...zauważyłem, że coraz mniej tam o naszych rewirach...tak jak piszesz..patrzą w jedną stronę. Pozdrawiam. |
|
|
| Autor |
nimius
Użytkownik

Data rejestracji: 02.03.05 |
| Dodane dnia 06-08-2010 21:42 |
|
|
"Skromna, za skromna jest na co dzień nasza wiedza o tym, co dzieje się w Powiecie Świeckim, granice województw zbyt mocno oddzielają Nowe, Świecie, czy Osie w Kujawsko-Pomorskim od Pomorskiego."
Jasno napisali )) |
|
|
| Autor |
wiola
Użytkownik
| Dodane dnia 06-08-2010 23:23 |
|
|
No tak....Kociewie ,,podzielone'' jest na: powiaty i na ,,z tymi chcę się identyfikować a z tym nie''. Z jednej strony to nieładne! ale z drugiej strony to ludzkie... Ja wiem jedno- kazdy człowiek ma swoją siłę i może ją wykorzystać na tyle, na ile pozwalają jego aktualne możliwości.
Życzę wszystkim pomysłów i możliwości realizacji.
Wiola |
|
|
| Autor |
Bonka
Użytkownik
| Dodane dnia 07-08-2010 10:55 |
|
|
Swoją drogą to smutne...
Dziś, kiedy regionalizm, ludowość ma ogromne, przeogromne możliwości realizacji, kiedy można bez trudu pozyskać nie małe przecież pieniądze z Unii Europejskiej( i nie tylko!) nasza kraina jakby obumiera.
Dlaczego?
Boję się, że za kolejne 5 lat nikt nawet nie pomyśli o organizacji kolejnego kongresu, a za następne -naście, czy -dzieścia łykną nas Kaszubi...
Tak tego się boję.
Pozdrawiam
|
|